Vjerovali ili ne, veze bez obaveza su danas sve češća pojava. U prošlosti je tako nešto naime, bilo namijenjeno isključivo muškarcima, dok su se dame koje su prihvaćale takve veze smatrane nemoralnima. No u današnje vrijeme vrijednosti su puno drugačije, tako da i žene konačno imaju „dozvolu“ za ovaj vid zabave. No međutim, jednako kao što postoje osobe koje su “cijepljene” od emocija, osobe koje su apsolutno nespremne za bilo kakav vid ozbiljnog odnosa, tako postoje i one osobe kojima veze bez obaveza baš i ne uspijevaju. Zašto?

Razlog neuspjeha leži u tome što, ako ste se već odlučili za ovu vrstu neobavezne veze, jako je bitno odmah u startu postaviti stroga pravila i principe koje treba slijediti, ako ne želite završiti povrijeđeni i slomljena srca. Emocije!? Zaboravite na njih!

Za početak, vaš prijatelj s povlasticama  ne smije biti netko prema kome ste ikada gajili simpatije, da ne spominjemo osjećaje. To ni pod razno ne smije biti netko prema kome osjećate išta više od fizičke privlačnosti. Ako on želi samo seks, a vi nakon nekoliko izlazaka s njim uvidite kako biste htjeli puno više od toga, suludo je ostajati dalje s toj vezi. Jer što više budete odgađali prekid, to će vam biti sve teže kada shvatite da se vaš prijatelj s povlasticama želi prestati viđati s vama, jer je napokon pronašao svoju srodnu dušu i riješio upusti se u nešto ozbiljno.

Isto pravilo vrijedi i u slučaju ako primijetite kako se vaš prijatelj s povlasticama počeo zaljubljivati u vas. Upamtite, osnovno pravilo neobaveznih veza je da tu nema mjesta, kako za emocije, tako ni za sebičnost. Nemojte se dalje viđati s njim samo kako biste zadovoljili svoje fizičke potrebe. Ako ste već svjesni toga kako bi mu izostanak vaše povratne emocije na zaljubljivanje slomio srce, stavite točku na taj odnos što prije – to bolje.

Također je dobro upamtiti kako, prije no što se upustite u vezu bez obaveza, trebate biti svjesni toga da ona ne podrazumijeva romantične trenutke u kojima ćete međusobno razmjenjivati nježnosti, poklone, duge telefonske razgovore i sladunjave SMS poruke. Prijatelj s povlasticama vam neće htjeti pokloniti takvu vrstu pažnje, tako da dobro razmislite jeste li spremni na takav, pomalo hladan i proračunat odnos. Sva komunikacija između prijatelja s povlasticama svodi se na “gdje” i “kada”, a potom na fizički odnos nakon čega uglavnom slijedi neobavezan razgovor koji se tiče svega, samo ne intime i emocija.

Ako želite održati ovu vrstu veze, ako je ona uistinu ono što želite, nemojte ga zivkati svaki čas kako bi mu eventualno saopćili kako ste nervozni, kako vas nešto muči, ili kako vas je nešto razveselilo tog dana. Ako on želi ono što i vi mislite da želite, takve sitnice će ga samo opterećivati i vrlo brzo će potražiti nekog drugog.

Kada ste zajedno, nemojte se upuštati u pre ozbiljne razgovore, nemojte otkrivati previše osobne stvari i nemojte ga zamarati složenim pitanjima. Ako on sam ne započne razgovor o prethodnim vezama koje je imao, nemojte ni vi. Ne načinjite temu o tome jeste li vi jedina osoba s kojom se upustio u vezu ovog karaktera jer time riskirate da se u vama probudi tračak ljubomore, a ako je u nekom trenutku i osjetite, onda morate biti svjesni da tu više nije riječ o isključivo fizičkoj privlačnosti.

Uvijek imajte na umu kako ne završavaju svi prijatelji s povlasticama poput glavnih junaka u filmu ” Friends with Benefits”. Zbog toga dobro porazmislite da li ste spremni na odricanja od emocija, nježnosti i još mnogo drugih, divnih stvari koje prate pravu vezu koja je ispunjena osjećajima i ljubavlju.