Ova žena nije ni sanjala kakav užas može da je snađe samo zbog jednog ujeda malog insekta.

Insekti su poznati prenosioci rijetkih i teških bolesti, a ono najteže je što se ova oboljenja najčešće ne otkriju na vrijeme.

Corine Little-Williams (54) ima sreće što je danas uopšte živa, piše Daily Mail.

Prošle jeseni je osjetila malaksalost, a zatim su njene glasne žice počele da otkazuju. Prvo joj je samo škripao glas, a onda je gotovo ostala bez njega.

– Mislila sam da sam se prehladila ili da me hvata gripa, ali definitivno mi nije palo na pamet da me “progoni” nešto od prije devet godina – kaže Corin.

Kada je na Božić počela da se davi hranom i da se guši, hitno je primljena u bolnicu, gde je konstatovana kritična otečenost jednjaka, sa naznakom da će da se širi i ka nosnim kanalima.

Smještena je na odeljenje otorinolaringologije (ORL) lokalne bolnice u Devonu, gde su konstatovali da je gotovo ostala bez glasnih žica.

Prvo se sumnjalo na karcinom, što je slomilo cijelu porodicu.

– Već je bilo toliko smtrnih slučajeva od raka u porodici da nam je svima izgledalo logično da i ja patim od te opake bolesti – objasnila je Corin.

Ipak, detaljnije analize su pokazale da se ne radi o raku grla. Ustanovili su da boluje od kožne lajšmanijaze. Ova bolest je izuzetno rijetka, a prenose je pješčane mušice.

Corin je odmah prebačena u Bolnicu za tropske bolesti u Londonu.

– Bila sam u panici. Prvo, nikada nisam čula za ovu bolest. Drugo, pojma nisam imala kako sam je zaradila – objašnjava nesretna žena.

Posle dužeg razmišljanja, Corin se sjetila da je na ljetovanju u Grčkoj 2007. godine ujeo komarac za nogu i da je otok bio jeziv. Obratila se lokalnoj medicinskoj službi, koja joj je dala lijek protiv alergije i otok je spao.

Shvatila je da to vjerovatno nije bio komarac, nego pješčana mušica i da to odmah mora da saopšti doktorima.

– Rekli su mi da će pokušati da unište parazita koje mi je donijela taj grozni insekt, ali da se on već razmnožio u mojoj koži. Upozorili su me da postoji šansa da lijekovi ne pomognu i da je šest mjeseci najduži period koji mi daju, ako se stvar zakomplikuje – sjeća se straha koji je osjećala kada je čula prognoze.

Corin se još uvijek bori, ali njena nada je malo veća, jer joj se glas postepeno vraća. Ipak, doktori i dalje ne žele da daju pozitivne prognoze.

/avaz