Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić i Ermin Zulić, ministar za pitanja boraca i RVI upriličili su danas, u Bihaću prijem za pukovnika Seada Jusića, ratnog komandanta 505. viteške brigade 5. korpusa Armije BiH i autora knjige “Breza '94”.

Pukovnik Sead Jusić, trenutno na dužnosti zamjenika ministra odbrane BiH, ovu je knjigu promovisao uoči 25. godišnjice akcije „Breza ‘94“.

Kroz opis vlastitog učešća u odbrambeno oslobodilačkom ratu,i izjave sudionika akcije “Breza ‘94”, svjedočenja zarobljenih neprijateljskih vojnika, pisanu građu s obje strane fronta, Jusić je, u ovoj knjizi, ostavio dokument i za buduće generacije kako bi razumjeli značaj i karakter oslobodilačkih borbi vođenih u zoni odgovornosti 505. viteške brigade 5.korpusa Armije BiH, a kako su ocijenili recenzent, njegov glavni motiv pisanja ove knjige bio bojazan da bi “svako daljnje čekanje ili odlaganje nosilo dvije opasnosti, da sjećanja polako izblijede i da se prepričavanjem izvitopere.”

Prije svega, istaknuo je Jusić, knjiga je njegov dug prema rahmetlli komandantu Izetu Naniću i svim Bužimljanima, saborcima koji su dali živote u oslobodilačkim bitkama.

Predsjedavajući Bunić zahvalilo je pukovniku Jusiću što je ovim rukopisom zauvijek sačuvao od zaborava sjećanje na časni ratni put 505.viteške , a resorno ministarstvo Vlade USK organizovaće promociju i u Bihaću, kazao je ministar Zulić.