DNEVNE potrebe vitamina D su različite kod svakog čovjeka. One ovise o stilu života, godinama i prehrambenim navikama, prenosi womansday.com. Glavni izvor vitamina D je sunce, a značajni izvori su i hrana i suplementi.

Nedostatak vitamina D javlja se kod nedovoljnog izlaganja suncu, neadekvatne prehrane ili oštećenja bubrega. Također, niska razina vitamina D povezuje se s ubrzanom progresijom karcinoma, povećanim mortalitetom, dijabetesom i drugim zdravstvenim problemima. Istraživanje sveučilišta Harvard pokazalo je da milijardu ljudi u svijetu pati od manjka ovog vitamina.

Zato se potrudite redovito jesti namirnice bogate vitaminom D, a za sunčanih dana odvojite barem 20 minuta za izlaganje sunčevim zrakama. Ako pak živite u područjima s duljim razdobljima bez sunca, razmislite o suplementaciji vitamina D, savjetuje womansday.com.

Evo u kojim namirnicama možemo pronaći vitamin sunca:

1. Gljive
2. Jegulja
3. Losos
4. Jogurt
5. Mlijeko
6. Tuna
7. Sok od naranče
8. Sardine
9. Goveđa jetra
10. Jaja

(index.hr)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.