Priređivači igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH reagovali su povodom najave povezivanja Zakona o demobilisanim borcima sa Zakonom o igrama na sreću na osnovu kojeg bi demobilisani borci bili finansirani dodatnim oporezivanjem kladionica.

“Građani Federacije BiH i borci su predmet nove prevare SDA, stranke koja u posljednje četiri godine svoje djelovanje temelji na pustim obećanjima, dok pojedinci iz njihovih redova pune džepove prodajom radnih mjesta u javnim poduzećima. Iako obećavaju finansiranje Zakona o demobilisanim borcima dodatnim oporezivanjem kladionica, prešućuju nekoliko jako bitnih stvari te borce koriste kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva”, naveli su priređivači igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH.

Istakli su kako kladionice u FBiH po zakonu imaju odobrenje za rad na samo dvije godine te kako svake dvije godine moraju tražiti produženje odobrenja.

“Šta bi bilo ako kladionice ne bi dobile produženje odobrenja za rad? Od čega će se finansirati borci ukoliko kladionica ne bude? Zašto SDA, ako doista želi pomoći borcima, njihovo finansiranje veže za kladionice dok istovremeno predlaže zakon koji te iste kladionice uništava? Borci, jeste li se borili za igre na sreću ili za državu? Ţežite li ovisiti o poslovanju kladionica i strepiti koliko će novca od kladionica biti uplaćeno svaki mjesec? Ili ţežite da Vaša primanja budu iz budžeta države za koju ste se borili?”, naveli su.

Tvrde kako SDA nema plan istinski se pobrinuti za borce finansiranjem kroz oporezivanje kladionica.

“Njihov pravi plan je uništenje kladionica, a borci su im samo sredstvo preko kojeg to žele postići. Borcima obećavaju finansiranje kroz igre na sreću, vršeći tako pritisak na predstavnike u Predstavničkom domu i delegate u Domu naroda da glasaju za Zakon o igrama na sreću kako se ne bi zamjerili borcima. A taj zakon kojeg gura SDA zatvara domaće kladionice. Kladionice pod takvim opterećenjem ne mogu raditi i prvog dana ukoliko taj tzv. ‘SDA Zakon o igrama na sreću’ stupi na snagu stavit će svim kladionicama ključ u bravu. Od čega će se onda finansirati borci?”, upitali su.

Dodali su kako kladionice ne bježe od finansiranja boraca i naglasili kako će rado prihvatiti zakon koji rješava i pitanje finansiranja boraca.

“Zakon o igrama na sreću moraju izraditi stručni ljudi nakon detaljne ekonomske analize i taj zakon mora biti usklađen s propisima Evropske unije. Ovako kako to radi SDA, to je put u propast domaćih kladionica i više od 5.000 radnih mjesta, a žrtve će biti i borci koji će ostati bez primanja. Jedino će se isplatiti pojedincima iz SDA koji ovo rade za interese stranih lobija”, poručili su priređivači igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH.