Privremena rješenja za Izborni zakon: Traži se izmjena Ustava FBIH

vijesti.ba

Danas je u Sarajevu nastavljena nova runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona BIH. Predstavnici političkih stranaka razgovaraju pojedinačno sa članovima Venecijanske komisije.

Iz SDP-a BIH poručuju kako su se iz Venecijanske komisije danas interesovali da li ova stranka I Demokratska fronta pristaju na neka privremena rješenja radi izlaska iz krize, od kojih je jedno i izmjena federalnog Ustava.

– Pristajemo na rješenja koja će pomoći da BiH izađe iz krize, ali poštujući principe koje determiniše Ustav FBiH. Ukoliko se krene u demontiranje Ustava FBiH onda bi trebalo razmotriti i ostale principe. Trebalo bi onda ponovo razmotriti cijeli proces i cijelu ulogu Doma naroda i ovlašćenja Doma naroda”, izjavio je novinarima Zoran Mikulić.

Dodaje da u Ustavu FBiH važi pet principa prema kojima se biraju delegati u Dom naroda i da ukoliko je jedan od principa narušen  da je narušena i cjelina.

Sava Škrba iz PDP-a kaže da je stav ove stranje da izmjene Izbornog zakona BiH ne smiju da zadiru u Republiku Srpsku  kako politički, tako ni teritorijalno, te da je to problem Federacije BIH.  Smatra ipak da je posebno značajno da se definiše kompletno popunjavanje Doma naroda FBiH u kome odavno nije konstituisan klub Srba.

Lazar Prodanović iz SNSD-a kaže da je ključ rješenja dogovora o  Izbornom zakonu BiH u tome da SDA i HDZ BiH nađu minimum zajedničkog interesa. I SNSD-u je kao i PDP-u najvažnije da  konačno bude popunjen Klub Srba u Domu naroda FBiH /FBiH/.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović potvrdio je da Venecijanska komisija traži ad hock rješenje za predstojeće izbore u oktobru. Rekao je da za SDA nema rješenja koje neće uvažavati popis stanovništva iz 1991. godine i minimalnu zastupljenost iz svakog kantona kada je riječ i popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Najavio je da će sutra od 9.00 sati biti održan sastanak članova Venecijanske komisije sa svim političkim strankama zajedno, a potom u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa sa političkim liderima.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...