Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je na izjave specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metjua Palmera (Matthew Palmer).

– Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu gdje sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse?”

Vučić je odgovorio i na Palmerovu izjavu o kampanji za povlačenje priznanja Kosova.

– Iznenadila me je činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nigdje nismo prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gdje to potpisali. Podsjetit ću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu željeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je nevjerovatno da i Plamer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju – Vučić, prenosi B92.

Palmer je u petak istaknuo da Srbija rizikuje da SAD uvede sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme.

– Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem – rekao je predsjednik Srbije povodom navoda o sankcijama SAD.

“Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne – poručio je Vučić.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.