Nedostaci koje su imali respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) jučer dostavila u Goražde ponovljeni su danas i na uređajima koje je dobio Klinički centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako saznaje portal Klix.ba današnji proces zaustavljen je nakon dva respiratora čiji su parametri na prvim testiranjima bili van dozvoljenih granica.

“Oni su instalirani i rađena je verifikacija. Postoji problem oko izlaznih parametara”, kazali su iz FUCZ-a kratko za Klix.ba.

Koja je dalje sudbina niko više ne zna, kažu nam oni, to je jedno složeno pitanje.

“Morat ćemo sjesti i vidjeti šta da se radi, kontaktirati proizvođača i dobavljača i probati riješiti problem”, kažu za Klix.ba iz Civilne zaštite.

Iz sarajevskog “Verlaba” za naš portal kažu kako je očito ista sistemska greška na svim uređajima te da serviser treba kontaktirati proizvođača i vidjeti konkretno u čemu je problem.

Na KCUS-u su danas instalateri beogradskog “Profesional Medica” putem svoje sestrinske firme “Dre Medical” iz Sarajeva trebali “pustiti u pogon” novih 16 uređaja. Činjenica je da ta kompanija nije ovlašteni serviser konkretnog kineskog proizvođača, ali se jedina javila nakon dva neuspjela javna poziva FUCZ-a.

Problemi s uveženim respiratorima zabilježeni su i jučer kod dva uređaja u Goraždu.

Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite je putem firme Srebrena malina nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

(klix.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.