Osnovni sud Brčko distrikta BiH produžio je mjeru istražnog pritvora za Nihada Hukića, Suvada Djedovića, Suana Halilovića i Samida Šabanovića, koji su osumnjičeni za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz Ratkovića kod Čelića.  

Zejćirović je otet, mučen i ubijen 17. novembra prošle godine u rejonu Vučilovca na rijeci Savi. Njegovo beživotno tijelo 18 dana kasnije u kanalu su pronašli ronioci Ronilačkog kluba „Nemo“ iz Brčkog, a u javnosti je objavljen i monstruozni snimak mučenja Zejćirovića.

Ubrzo su Hukić, Djedović i Halilović uhapšeni, dok se nakon nekoliko dana provedenih u bijegu policiji sam predao Šabanović.

Obrazlažući odluku o produženju pritvora, Osnovni sud Brčko distrikta je utvrdio da za sve osumnjičene i dalje postoji razlog za određivanje pritvora propisan odredbom člana 132, stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BDBiH, odnosno zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Svojevremeno su u Brčkom organizirani i protesti, a građani traže da se osobama osumnjičenim za ubistvo Edina Zejćirovića izreknu maksimalne kazne zatvora te da se Krivični zakon mijenja i da se uvede kazna doživotnog zatvora.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Produžen pritvor četvorci osumnjičenoj za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.