U Bihaću je jučer održana tematska sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona sa samo jednom tačkom Dnevnog reda, a to je  Informacija o stanju migrantske krize na područu Unsko-sanskog kantona.

Posebno emotivno izlaganje imala je zastupnica u Skupštini USK-a, Vildana Alibabić.

Ona je u prvom dijelu izlaganja upozorila na štetne posljedice boravka migranata na Vučjaku, u smislu mogućeg zagađenja izvorišta Klokot, koji snabdijeva veliki broj Bišćana pitkom vodom.

Ponudila je i neka privremena rješenja, te zamolila da se svakodnevno vrši analiza vode, kako bi građani bili na vrijeme upozoreni, ako dođe do zagađenja.

Drugi dio izlaganja je bio posebno emotivan, jer je zastupnica Alibabić imenom i prezimenom “prozvala” nadležne i prema njenom mišljenju, odgovorne za eskalaciju migrantske krize u USK-a.

Profesorica Alibabić smatra da je stanovništvo USK-a ostavljeno od nadležnih da se samo “bori”, te prilikom izlaganja podsjetila na ulogu Bišćana u velikim majskim poplavama iz 2014. godine, kada su momci sa Une dobrovoljno otišli spašavati stanovništvo Bosne i Hercegovine u nekoliko gradova.

Foto: Arhiva