Proglašeni pobjednici konkursa “Nije faca ko hejt baca”: OŠ “Cazin II” nagrada za najbolju inicijativu

RTV Cazin

Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada upriličeno je u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske uz prisustvo menadžmenta kompanije Mikrofin, nagrađenih timova, kao i predstavnika brojnih banjalučkih osnovnih škola.

Glavnu nagradu Konkursa u vrijednosti od 5.000 KM osvojila je Prva osnovna škola iz Velike Kladuše kratkim filmom koji kazuje priču o dječaku sa Downovim sindromom i strahovima koje proživljava njegova majka. Drugonagrađeni kolažni film rađen tehnikom stop animacije koji je prikazao ponašanje i reakcije djece u situacijama vršnjačkog nasilja djelo je osnovaca škole “Dositej Obradović” iz Doboja, a osvojio je nagradu u vrijednosti od 3.000 KM.

Stripom koji prikazuje šta znači drugarstvo u teškim momentima života, predstavili su se osnovci iz škole “Jovan Dučić” Zalužani iz Banja Luke, a originalnošću svog teksta i crteža osvojili su žiri koji im je dodijelio treću nagradu u iznosu od 2.000 KM.

“Oduševljeni smo odzivom škola i inventivnošću koju su djeca pokazala, a posebno nas raduje što su u konkursu učestvovale škole iz svih krajeva zemlje, uključujući i veliki broj područnih škola iz malih mjesta”, izjavila je Radmila Bjeljac, izvršna direktorica Mikrofina.

Prema njenim riječima ideja iza konkursa je bila skretanje pažnje na zabrinjavajući, a vrlo aktuelan problem vršnjačkog nasilja, kao i podsticanje osnovaca na razmišljanje o drugarstvu.

“Namjera nam je bila da nagradimo timski rad, ohrabrimo originalne ideje i stavimo u prvi plan svu pametnu i kreativnu djecu, koja ne dobijaju dovoljno pažnje u moru loših vijesti i ekscesnih situacija koje su nažalost uvijek u žiži interesovanja”, dodaje Bjeljac.

Stručni žiri u sastavu Ljubiša Savanović, glumac Narodnog pozorišta, Dušica Ilić, profesor razredne nastave i Tanja Supar-Trifunović, književnica, nije imao nimalo lagan zadatak s obzirom da je na adrese Mikrofina stiglo preko 600 radova iz 169 osnovnih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga u kompaniji Mikrofinu su, na prijedlog žirija, odlučili da pored glavnih nagrada budu dodijeljene i specijalne nagrade u vrijednosti od po 1.000 KM i to za najbolju inicijativu Osnovnoj školi “Cazin II” iz Cazina, najbolju satiru OŠ “Nikola Tesla” iz Prnjavora i najbolji umjetnički dojam OŠ “Kulin Ban” iz Visokog.

Pored ovih škola za svoje radove posebno su pohvaljene: Škola za odgoj i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju iz Zenice za najljepšu priču o drugarstvu, OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Banjaluke, te OŠ “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora za originalne radove u kategoriji rep pjesme.

Sve pohvaljene škole će biti uvrštene u redovni program Mikrofinovih donacija osnovnim školama.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...