Odluka o proglašenju vandrednog stanja u Republici Srpskoj (RS) stupa danas na snagu. Odluka je objavljena je u Službenom glasniku, potvrdio je Srni direktor Službenog lista Republike Srpske, Manojla Zrnić. 

– Proglašava se vanredno stanje za teritoriju RS zbog epidemiološke situacije u RS usljed koronavirusa – navodi se u ovoj odluci.

Vijeće naroda RS obavijestilo je Narodnu skupštinu Srpske da su klubovi delegata u Vijeću naroda razmatrali odluku o proglašenju vandrednog stanja za teritoriju RS i njenom prijevremenom stupanju na snagu te konstatirali da se one ne odnose na vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

Narodna skupština RS usvojila je pomenute odluke u subotu, 28. marta na prijedlog Vlade kako bi institucije mogle efikasnije regirati na epidemiju koronavirusa.

Predstavnici bošnjačkih političkih partija najavljivali su da će uložiti veto na pomenute odluke, ali su na sastanku predsjednice RS Željke Cvijanović sa potpredsjedavajućim Vijeća naroda RS iz reda bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Edinom Ramićem razriješene dileme u pogledu uvođenja vandrednog stanja čime su stvorene pretpostavke da odluka stupi na snagu.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Proglašeno vandredno stanje u Republici Srpskoj / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.