Projekat mladog krajiškog inovatora: Tvrđava Tržac predstavljena u 3D tehnologiji

cazin.net
Selmir Mujagić iz Bosanske Otoke, budući inženjer i inovator sa bečkom adresom je od nedavno na Facebooku pokrenuo projekat Nacionalni spomenici BiH u 3D.

Njegov izum je držač koji rješava mnoge probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo. Uz pomoć magneta, Akkua, redizajniranih pločica uspio je napraviti držač kompatibilnim za sve mobitele, tablete i e-books na elegantan i funkcionalan način koji će oduševiti korisnike.

Ako želite vidjeti u 3D tehnologiji tvrđavu u Bosanskoj Otoci iz 1264. godine koja se trenutno nalazi listi čekanja za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ili Travničku tvrđavu, ili pak rodnu kuću Nurije Pozderca u Cazinu, ili bosanski srednjovjekovni nadgrobni spomenik – stećak ili staru bosansku kuću, sve ćete to pronaći na spomenutoj stranici.

Posljednji u nizu projekata jeste Tvrđava Tržac, koja se nalazi iznad ušća Mutnice u Koranu, zapadno od Cazina.

Kao toponim i tvrđava se po prvi put spominje u 11. vijeku. Svoje posjede tu imaju Frankopani. Po njemu je jedna grana vlastelinskog roda Frankopana dobila ime “Knezovi Tržački”.

Osmanlije osvajaju Tržac po prvi put 1530. godine, a zatim 1576. Jedno vrijeme je tržačka tvrđava bila prazna, da bi je polovinom 17. vijeka Osmanlije ponovno naselili.

Tržac se sastoji od kružne branič-kule, kaštela oko nje i utvrda oko kaštela i naselja. Međutim, sva tri objekta nisu mogla biti građena istovremeno: najvjerojatnije je prvo podignuta branič-kula pa kaštel i, na kraju, bedem, sve u duljem vremenskom rasponu. Način zidanja tih bedema, koji su danas jedini vidljivi ostatak Tršca, govori o vrlo kasnom vremenu nastanka.

U godinama 1584. i 1588. odlučeno je da se grad napusti, ali je još 1590. godine imao posadu sa kapetanom Križanićem na čelu. Osmanlije su ga naselile i popravile 1626. godine, a posadom je upravljao ćehaja bihaćkog kapetana.

Sadašnje stanje ove građevine je u vrlo teškom stanju i izostaje sistematska briga i zaštita na duži vremenski period.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...