U prisustvu bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića danas su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH sa izvođačem radova potpisali ugovora za izvođenje radova na izgradnji sistema za navodnjavanje u podprojektnom području Grada Bihaća. Cijeli projekat realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Gradskom upravom Bihać.

Radi se o projektu čija je vrijednost 1.988.265,91 KM a čijom realizacijom će se 86,6 ha poljoprivrednog zemljišta na području MZ Klokot-Papari i MZ Bakšaiš (podružnice Kralje – Vrkašić) osposobiti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju kroz uvođenje novih tehnologija i korištenje sistema za navodnjavanje.

„Za Grad Bihać ovo je izuzetno važan projekat koji će omogućiti da na području dvije mjesne zajednice preko 400 vlasnika poljoprivrednog zemljišta ima mogućnost razvoja poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući sistemu navodnjavanja. Ovaj projekat odrediti će i našu poljoprivrednu strategiju u Bihaću i omogućiti novi razvoj poljoprivrede koja ovisi od vremenskih prilika i neprilika„ – istakao je gradonačelnik Fazlić, zahvalivši se federalnom ministru Šemsudinu Dediću na podršci pri relizaciji projekta.
Vlada Bosne i Hercegovine i Svjetska banka potpisali su sporazum o implementaciji Projekta razvoja navodnjavanja ( IDP) uz financijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) koji se implemetira od 2013.godine.

“ Ovim projektom rješavamo sve učestaliji problem suša jer djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Osim sistema navodnjavanja, ovim projektom uvode se i nove tehnologije, potpomaže institucionalni razvoj, te unapređuje upravljanje vodnim resursima uz aktivno učešće korisnika. Sistemi navodnjavanja će omogućiti poljoprivrednicima da povećaju i prošire proizvodnju s obzirom da sada većina njih proizvodi uglavnom za vlastite potrebe” – kazao je Ervin Bibanović, Savjetnik ministra poljoprivrede F BiH.

Prema riječima Alojza Dunđera, voditelja Ured za koordinaciju projekata PIU pri resornom federalnom ministarstvu, Grad Bihać je jedan od 10 gradova gradova /općina u Federaciji Bosne i Hercegovine na čijem području se treba realizovati ovaj projekat.

„Konkretno kroz ovaj projekat izgraditi će se pumpna stanica sa filter postrojenjem, potisni cjevovod od stanice do rezervoara od 1,5 km, rezervoar kapaciteta 520 kubika i gravitaciona mreža dužine skoro osam km“ – dodao je Dunđer.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.