Galerija “Collegium Artisticum” večeras je bila domaćin promocije treće knjige poezije bosanskohercegovačke pjesnikinje Tamare Čapelj, u izdanju UU “Planet Poezija”. 

Ova knjiga nosi naslov “Giocondin smiješak”, a izborom obrađenih motiva i originalnošću nesumnjivo spada u moderna poetska ostvarenja. Urednik i recenzent je čuveni zagrebački publicista, novinar, novinski urednik, kulturni radnik i višestruko nagrađivani pjesnik Marijan Grakalić, dok je drugi recenzent nagrađivana slovenska pjesnikinja i kulturna radnica Jadranka Matić-Zupančič iz Novog Mesta.

Promotor ove knjige bila je mr. Dijana Beljan, a stihove su govorili Nejla Bihorac, Damir Glibić i Tamara Čapelj.

Do sada su pjesme iz ove zbirke uvrštene u nekoliko međunarodnih zbornika savremene lirike u Zagrebu, Beogradu, Baru i Poljskoj, te su čitane na književnim festivalima u Novom Sadu, Zagrebu i Svetom Ivanu Zelini. Knjiga je u cijelosti prevedena na engleski jezik i uskoro će biti dostupna čitaocima širom svijeta.

Tamara Čapelj (rođena 1969.) po zanimanju je profesorica južnoslavenskih književnosti i južnoslavenskih jezika. Objavila je zbirke poezije “Venerina orbita” (2015.) i “Željezna2 (2018.), zbirku pripovjedaka “Nevidljivi tragovi” (2017.), te je koautorica stručne knjige iz oblasti lingvistike Priručnik pojmova i izraza najčešće korištenih u jeziku pravnih propisa institucija BiH (2013). Uvrštena je u antologije i zbornike savremene poezije u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Poljskoj. Također je koautorica i izvođač muzičko-poetskog performansa “Lica iz svemira” iz kategorije poetskog teatra te koscenaristica dva dječija festivala “Lino Fest” u Sarajevu.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim književnim festivalima, te je i sama direktorica Međunarodnog festivala “Četiri doba književnosti” za Sarajevo, koji se održava u četiri zemlje: Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Članica je beogradskog Boemskog kruga i Udruženja umjetnika “Planet Poezija” iz Sarajeva, u okviru kojeg koordinira aktivnosti i moderira programe te organizira značajnije projekte kao što su: Poetski doček Nove godine, Admiralska poetska gerila, Um na drum, Neretvanske vedrine i slično. Uz to uređuje publikaciju “Almanah Planet Poezija”. Diše i piše u Sarajevu.

 Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba