U Bihaću će 16. novembra 2019. godine s početkom u 18:00 sati, u Sali Prvog zasjedanja AVNOJ-a, započeti kulturno historijska-manifestacija pod nazivom “U spomen Bihaćkoj krajini.”

Kako je najavljeno iz Udruženje historičara “Veritas historiae”, spomenuta manifestacija posvećena je Danu državnosti Bosne i Hercegovine, ali i obilježavanju godišnjice Prvog zasjedanja AVNOJ-a, koje je održano u ovom gradu 1942. godine. Iako, nešto skromnijeg sadržaja, iz udruženja se nadaju da bi ovaj događaj mogao i trebao prerasti u tradiciju.

Odmah nakon, otvora manifestacije po rasporedu će uslijediti promocija knjige Marka Atille Hoarea, Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu. Prisutnima će se obratiti promotori, Dino Dupanović i Nijazija Maslak, kao i autor knjige Marko Atilla Hoare, te Muamer Spahić ispred izdavačke kuće Vrijeme.

Istu večer, prisutni će moći pogledati izložbu slika učenika JU Srednje umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco”, s tim da će izložba biti humanitarnog karaktera. U sklopu manifestacije, publici će biti predstavljen i idejni projekat zgrade “Konak”, arhitekte Jasmina Ružnića.

U subotu 23. novembra s početkom u 18 sati, u prostorijama Galerije Muzeja Unsko-sanskog kantona, bit će promovisana izložba pod nazivom “Pred sudom”, koja je djelo zajedničkog projekta Udruženja Historičara “Veritas historiae” i JU Arhiva Unsko-sanskog kantona.