Pronađeni grobnica i sveti predmeti britanskog Tutankamona

Vjeruje se da je to mjesto gdje je sahranjen brat anglosaksonskog kralja Saberta

Avaz.ba

Kraljevsko groblje nađeno na putu u Eseksu smatra se jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Velikoj Britaniji.

Vjeruje se da je to mjesto gdje je sahranjen brat anglosaksonskog kralja Saberta (Saebert).

Uprkos tome što ima vrlo malo sličnosti, arheolozi vjeruju da je ovaj pronalazak britanski ekvivalent za Tutankamonovu grobnicu.

A royal burial site discovered in #Essex has been hailed as the ‘UK's answer to #Tutankhamun.’ Here's what we know about it so far…https://t.co/5zFDWyCXZo pic.twitter.com/uNish6FnQt

— ITV News Anglia (@itvanglia) May 9, 2019

Na jednoj neglamurnoznoj lokaciji unutar grobnice nađeno je i 40 predmeta za koje se vjeruje da su pripadali antičkom princu.

Anglosaksonci su bili pagani, ali hrišćanski predmeti nađeni u komori sugeriraju da je religija još bila važna u Engleskoj prije 1.400 godina. 

– Ovo je britanska Tutankamonova grobnica jer je sve što je ostavljeno unutra isto onakvo kakvo je bilo prije 1.400 godina. Nađeno je na mjestu na kom se nije to očekivalo, a to je livada, ali ovo je aristokratsko groblje i predmeti ukazuju koliko je religijski život bio važan u to vrijeme – rekla je Sofi Džekson (Sophie Jackson), direktorica istraživačkog instituta MOLA.

(Autor: Avaz)