Fadil Novalić uputio je u zakonsku proceduru skandalozne prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosa, u kojem je predlagao povećanje čitavog niza poreza.

No, zahvaljujući “Avazu” koji je alarmirao javnost o planu Novalića da provuče ovaj katastrofalni zakon, te oštrim kritikama i reakcijama ekonomista i nevladinih organizacija na predložena rješenja, Novalić je na kraju odlučio da povuče ručnu te se ovaj Zakon neće naći na sjednici Parlamenta zakazanoj za 30. novembar.

Ovu informaciju je za portal “Avaza” potvrdio i Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom parlamentu FBiH.

– Na sjednici koja je planirana 30. novembra na toj sjednici neće biti tog zakona, osim SDA i HDZ-a ne vidim nikoga ko je za ovakve zakone koje je predložio Novalić. S druge strane mi smo ih upozorili prije 2 godine da je usvojen zaključak SDP-a i SBB-a kojom se obavezuje Vlada FBiH, da zajedno s ovim Zakonima u paketu mora biti i Zakon o minimalnoj plaći. Sad ako je predstavnički parlament u stanju da sam prekrši svoje zaključke, odnda je to druga stvar – kazao je Mašić za portal “Avaza”.

Ovim Zakonom bi se, uz smanjenje doprinosa, redom uveli novi i povećali svi postojeći porezi vezani uz dohodak, uključujući, između ostalog, topli obrok, oročenu štednju, dividendu, pomoć poslodavca radniku.

Iako se radi o jednom od najvažnijih Zakona za funkcioniranje društva i ekonomije, od kojeg zavisi sudbina preko 2 miliona građana Federacije BiH, Novalić je namjeravao iskoristiti tenzije u društvu i haos koji je nastao zbog Dodikovih blokada i najava jednostranog preuzimanja nadležnosti države od strane entiteta RS, te tiho progurati Zakon kroz Vladu i parlamentarnu proceduru, kako bi mogao biti usvojen ove godine, te supiti na snagu sljedeće.

Novalićev pokušaj pljačke građana Federacije BiH za sada nije uspio.

(Avaz)