Printscreen
Propusti u istrazi serijskih ubistava na Kipru: Predsjednik otpustio šefa policije

Tridesetpetogodišnji kapetan vojske uhapšen je 18. aprila, četiri dana poslije otkrića prvog tijela

Avaz.ba

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis (Nicos) otpustio je danas šefa policije zbog propusta i nemara te službe u istrazi serijskih ubistava djevojčica i žena strankinja, prenose agencije.

Otpuštanje šefa policije uslijedilo je dan poslije ostavke ministra pravde Jonasa Nikola (Nikolaua) u vezi sa tim slučajem koji se navodi kao prvi slučaj serijskih ubistava na Kipru, turističkom ostrvu gdje je stopa kriminala relativno niska. 

U zvaničnom pismu upućenom šefu policije Zaharijasu Hrisostomu, kiparski predsjednik ga je obavijestio da mu dužnost prestaje 7. maja.

Predsjednik Anastasijadis je osudio nemar i propust policije u istrazi o nestalim osobama.

– Neki od užasnih zločina koji su šokirali Kipar su mogli biti spriječeni – dodao je predsjednik. 

Tridesetpetogodišnji kapetan kiparske vojske uhapšen je 18. aprila, četiri dana poslije otkrića prvog tijela.

Čovjek identificiran u lokalnim medijima kao Nikos Metaksas, prema policijskim izvorima, priznao je da je ubio pet žena i dvije djevojčice, strankinje. 

Taj slučaj je šokirao Kipar. Snage sigurnosti optužene su da nisu sprovodile prave istrage poslije prvih prijava o nestancima iz nemara ili zbog rasizma.

Tijela dvije Filipinke, jedne žene identificirane kao Nepalke i još jedno neidentificirano tijelo pronađeni su u dva jezera blizu glavnog grada Nikozije i oko njih. Potraga se nastavlja za ostalim tijelima.

(Autor: Avaz)