Milomir Prorok (61), notar iz Rudog, osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na pet mjeseci zatvora zbog lažnog prijavljivanja krivičnog djela.

Prorok je oglašen krivim da je lažno prijavio da mu je sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Ranka Mršić poslala naredbu za pretres njegove imovine. Nalog za pretres izdat je u sklopu istrage ubistva Milana Josipovića 2005. godine.

U presudi se navodi da je Prorok 5. februara 2018. godine lažno prikazao da mu je fotografiju naredbe o pretresu njegove imovine, preko aplikacije “viber”, poslala sudija Mršić, iako je znao da je spornu fotografiju dobio od druge osobe.

– Tokom ispitivanja u okviru istrage Josipovićevog ubistva optuženi je policajcima u Istočnom Sarajevu rekao da mu je naredbu o pretresu možda poslala sudija Mršić. Pokazao im je fotografiju naredbe, sa potpisom Mrševićeve, iako je znao da je naredbu nije poslala sudija, već njegov radnik – navodi se u presudi.

U obrazloženju odluke sudija Blagoje Dragosavljević je pojasnio kako sud smatra da je Prorok svjesno lažno prijavio sudiju Mršiću. Zbog toga je protiv nje pokrenuta istraga za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, koja je obustavljena nakon što je utvrđeno da Prorokove tvrdnje nisu tačne.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.