Prošla kampanja: SDP i SNSD uložili više od milion, neki ni marke, a neki prešli limit

Faktor.ba

U nastojanjima da se na što bolji način predstave biračima, dopru do njihovih ušiju i očiju, te ih upoznaju o svojim programima i planovima, političke stranke u BiH će i ove godine potrošiti milione maraka.

Političke stranke u BiH za finansiranje izborne kampanje na posljednjim održanim općim izborim, 2014. godine potrošile su ukupno oko 8,6 miliona maraka. Iako se radi o ogromnoj cifri, to nije ni blizu dozvoljenog zakonskog limita, koji je u tom izbornom ciklusu bio skoro 60 miliona. Nekima se ulog isplatio, nekima ne, ali sigurno će i ove godine biti široke ruke.

Za oglašavanje u medijima, predizborne skupove, plakate i ostale vrste predstavljanja najviše je potrošila Socijaldemokratrska partija (SDP) BiH. Iako su iz ove stranke prije izbora najavljivali da će dio novca umjesto za džambo plakate i druge vrste postera donirati stanovništvu poplavljenih područja, SDP je 2014. godine za kampanju potrošio rekordnih 1.338.114 maraka.

“Prekucali” za 30 hiljada

Radi se o podacima iz postizbornih izvještaja koji su podneseni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, tako da je moguće da su troškovi kampanja bili još veći, ali da nije sve prijavljeno.

Na drugom mjestu po potrošenom novcu bio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa 1.253.448 KM, a na trećem Stranka demokratske akcije (SDA), koja je u kampanju uložila 915.083 maraka.

Savez za bolju budućnost (SBB) potrošio je 854.921, Srpska demokratska stranka 765.560, a Hrvatska demokratska zajednica BiH pola miliona. Demokratska fronta je 2014. godine u kampanju uložila 450.708 hiljada.

Partija demokratskog progresa izdvojila je 442.913, a HDZ 1990 – 287.090 KM.

Dvjesto hiljada koštala je kampanja Narodne stranke Radom za boljitak, a manje od toga izdvojile su Stranka za BiH (181.855), Naša stranka (156.819)…

Jedina stranka koja je prešla zakonski limit i u izbornu kampanju uložila više novca nego joj je bilo dozvoljeno je Stranka za evropsko Sarajevo. Njena kampanja koštala je oko 112 hiljada maraka, što je za oko 30.000 više od limita. Postoji još jedna zanimljivost u vezi s ovom strankom.

CIKBiH je na osnovu izvršene revizije finansijskih izvještaja političkih partija iz 2014. godine kaznila ukupno 12 stranaka. Jedanaest njih dobilo je kazne od 500 do deset hiljada maraka, a ubjedljivo najveću kaznu, više od 60.000 maraka, dobila je Stranka evropske socijaldemokratije (koja se ranije zvala Stranka za evropsko Sarajevo) zbog nezakonitog primanja novčanih priloga.

U izbornu kampanju za Opće izbore 2014. ni novčića nije uložilo 14 stranaka, a šest ih je potrošilo manje od hiljadu maraka. Barem su tako naveli u postizbornim finansijskim izvještajima.

Članarine, donacije, javni novac…

Kako političke stranke dolaze do novca kojim finansiraju kampanju i ostale troškove?

Kako je precizirano Zakonom o finansiranju političkih stranaka, politička stranka može se finansirati iz: članarina, dobrovoljnih priloga pravnih i fizičkih lica, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala i organizovanja stranačkih manifestacija, prihoda od imovine u vlasništvu političke stranke, budžeta BiH, entitetskih, kantonalnih i budžeta Brčko distrikta BiH, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave u skladu sa zakonom, te od dobiti preduzeća u vlasništvu političke stranke.

Iznos priloga jedne osobe u jednoj godini ne smije preći 10.000 KM, a jednog pravnog lica u istom periodu 50.000 KM. Uplata jednog člana političke stranke, uključujući i prilog i članarinu stranci ne smije preći 15.000 KM.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...