Ispred Srednje medicinske škole “Ivan Pavao II” u Bihaću danas je održan mirni protest učenika, roditelja i nastavnika. Oni su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nepovoljne finansijske situacije u kojoj se već duže vrijeme nalazi ova obrazovna ustanova, koja djeluje pri Katoličkom školskom centru.

Problem finansiranja Srednje medicinske škole traje već duži period. Od 2013. do 2017. godine ta ustanova je finansirana sredstvima iz budžeta Unsko-sanskog kantona. Nakon toga škola se, kako kaže nastavno osoblje, snalazila uz pomoć različitih donacija kako bi sve do danas opstala, iako je od kantonalnih vlasti tražila rješenje.

Inače, u sklopu Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću nalaze se Osnovna škola i Srednja medicinska škola, dok je Gimnazija stavljena u stanje pripravnosti zbog manjeg interesovanja učenika. Ukoliko vlast napokon ne riješi ovaj problem, Srednja medicinska škola morala bi zatvoriti svoja vrata, čime bi bila pogođena 164 učenika i 16 nastavnika.

Vijeće roditelja, koje je i pokrenulo ovaj mirni protest, navodi da neće odustati od traženja rješenja, tvrdeći kako ne žele da njihova djeca plaćaju školarinu jer imaju pravo na besplatno školovanje.

Za sutra je zakazana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona. Roditelji se nadaju da će se, nakon današnjeg protesta, na sjednici naći i ovaj problem.

(bhrt.ba)