Za kontrolu provođenja svih mjera nadležne su inspekcije, a prvi na udaru su upravo ugostitelji kojim se izriču kazne zbog nepoštivanja mjera

Nekoliko desetina ugostitelja iz Sarajeva ali i drugih gradova okupilo se danas pred zgradom Državnog parlamenta kako bi se iskazali nezadovoljstvo zbog ograničenja rada ugostiteljskih objekata do 23 sata. Upozorili su na svoj nepovoljan položaj i tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Takvu naredbu donio je Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH prošle sedmice.

“Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru, samo sjedeća mjesta, uz obavezno pridržavanje preporuka donijetih od strane zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera) i sukladno naredbi, a kriznim štabovima/stožerima kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva naloženo je da u suradnji sa mjerodavnim kantonalnim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne duže od 23:00 sata”, navodi se u naredbi Federalnog kriznog štaba.

Za kontrolu provođenja svih mjera nadležne su inspekcije, a prvi na udaru su upravo ugostitelji kojim se izriču kazne zbog nepoštivanja mjera.

Brojni ugostitelji bili su prinuđeni otpustiti radnike dok im je bio onemogućen rad. Danas je iznesen stav da traže zakon koji bi im omogućio olakšice u radu i saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na način da država preuzme subvenciju troškova dok im je zabranjen rad.

Zatražili su da im se omogući radno vrijeme prema registraciji djelatnosti.

(fokus.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.