Pred zgradom Vlade FBiH danas su se okupili i protestiraju radnici konfekcije “Borac” iz Travnika. Oko 50 radnika ovog klonulog preduzeća odlučilo su se na proteste pred Vladom jer kako su nam kazali, Federalna vlast je glavni krivac za teško stanje u kojem se firma nalazi. Njihovi osnovni zahtjevi su uvezivanje radnog staža, vraćanje prava na liječenje, traže islatu 26 zaostalih plata.

Zanimljivo je da su velika većina radnika borca na čekanju od 2012 godine, a čekanje u Zakonu o radu odavno ne postoji.. dakle radi se izmišljenoj kategoriji Jedan od radnika “Borca” Salih Melić nam je kazao kako je odmah nakon završetka rata dobio status uposlenog u ovom predzeću međutim, firma nikad nije normalno radila zbogh pokušaja privatizacije. “Tražili smo zapisnik sa prošlog sastanka sa premijerom Novalićem, ali taj zapisnik ne postoji. Odmah nam je bilo sumnjivo zašto ne postoji, tako da sumnjamo da ćemo i danas nešto riješit. I sami ne znamo šta ćemo poslije ovoga”, rekao je Melić.

Okupljeni radnici nose i transparente na kojima piše: “Bez plate 26 mjeseci”, “Neuvezan staž 15 godina”, “Bez prava na liječenje”, “Mi smo gladni”, kao i “Ne tražimo vaše, a naše nam ne date”… Kako saznajemo predstavnici obespravljenih radnika su upravo ušli na sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem (SDA).

//AVAZ.BA