Glavni odbor PDP-a usvojio je danas zaključak kojim kategorički odbacuje svaku inicijativu, ne samo od SDA nego i bilo koje druge političke stranke iz Federacije BiH (FBiH), kojom se ustavno uređenje BiH dovodi u pitanje, saopćio je lider ove stranke Branislav Borenović.

Nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a u Banjoj Luci, Borenović je rekao novinarima da su usvojili zaključak da je nepotrebno održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u ponedjeljak, 11. novembra, na kojoj bi se raspravljalo o stranačkoj deklaraciji SDA.

– To stavlja RS i Narodnu skupštinu u podređeni položaj u odnosu na razne stranačke deklaracije pojedinih političkih stranaka i daje se značaj SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću i političkim pamfletima – rekao je Borenović.

On je pozvao sve političke stranke iz RS da poštuju dignitet institucija ovog entiteta, Ustava Republike Srpske i BiH te “da ne dozvole politikantsku instrumentalizaciju RS”.

– Imam osjećaj da je posebna sjednica Narodne skupštine RS, koja je sazvana s namjerom da se daju određene političke kvalifikacije pojedinim političkim opcijama iz RS, pokušaj ponovnog dijeljenja političkih struktura. To nikako neće doprinijeti da se stanje popravi jer ima mnogo važnijih stvari – istakao je Borenović.

Na sjednici je usvojen zaključak u kojem se navodi da BiH može isključivo funkcionirati kao visoko decentralizirana zemlja i zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, a Borenović kaže da će ključni princip djelovanja PDP-a u narednom periodu biti da je RS jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH i da svi treba da poštuju ustave Republike Srpske i BiH, kao i dejtonske principe na kojima počiva BiH.

Glavni odbor PDP-a usvojio dokument, kojim se traži da se uspostavi skupštinski odbor za praćenje javnih medija čiji je osnivač RS.

– Usvojili smo i dokument kojim se traže izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako bi konačno imali fer i poštene izbore u narednom periodu – istakao je Borenović i dodao da je Glavni odbor zadužio poslanike PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da sprovedu neophodne radnje kako bi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH konačno išle u parlamentarnu proceduru.

On je rekao da je data puna podrška inicijativi poslaničkog kluba PDP-SDS u Parlamentarnoj skupštini BiH da se konačno odblokira rad Predstavničkog doma i da se počne normalnije raditi posao u toj instituciji i donositi odluke koje su od interesa za građane Republike Srpske i BiH.

Glavni odbor PDP-a izabrao je tajnim glasanjem Jelenu Trivić, Igora Crnatka, Slavišu Markovića i Nenada Vukovića za potpredsjednike PDP-a, dok će Vuković obavljati i funkciju zamjenika predsjednika PDP-a.

Na sjednici su izabrane i dvije trećine članova Predsjedništva PDP-a, među kojima su: Milanko Mihajilica, Milan Švraka, Milan Đukić, Draško Stanivuković, Milenko Ristić, LJubiša Krunić, Slobodan Vasiljević, Rato Rajak, Dijana Čekić, Dragana Čojić, Siniša Golić, Perica Bundalo.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba