Udruženje ”BH novinari” i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Ureda gradonačelnika i stručnih službi Gradskog vijeća Zenice da omoguće svim novinarima praćenje rada ovih javnih institucija na jednak i nediskriminatoran način, navodi se u reagiranju Upravnog odbora ovog udruženja nakon što je jučer brojnim novinarima uskraćeno pravo da prate sjednicu Gradskog vijeća. 

– Protivno je demokratskoj praksi i pravu na slobodu izražavanja informiranja jednom broju novinara i medija omogućiti, a drugima zabraniti ulazak na jučerašnju sjednicu GV, uz obrazloženje kako “nisu dan ranije najavili svoj dolazak” – stoji u reagiranju “BH novinara”.

Ističu da se u pismu poslanom Faudu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice, i Azri Hajdarević, sekretarici GV, naglašava kako je nedopustiva praksa u demokratskim društvima da se novinarima zabranjuje prisustvo sjednicama i praćenje rasprave o pitanjima od javnog značaja, kako se desilo na jučerašnjoj sjednici na kojoj je bilo riječi o nacrtu budžeta Grada Zenice za iduću godinu i poslovanju javnih preduzeća koja se finansiraju iz gradskog budžeta.

Iz ”BH novinara” i Linije za pomoć novinarima su pozvali stručne službe Grada Zenice i Gradskog vijeća da svim novinarima osiguraju nesmetan i dostojanstven rad, te omoguće svim medijima praćenje aktivnosti gradonačelnika i drugih institucija na jednak, pošten i profesionalan način.

Podsjetimo, novinarima brojnih redakcija sa sjedištem u Zenici jučer je uskraćeno pravo da prate sjednicu GV, uz objašnjenje da su se trebali najaviti iako ih niko o tome nije obavijestio. Sjednici su mogli prisustvovati samo pojedini predstavnici medija, bliski Gradskoj upravi, koji su jedini, gle čuda, znali da je najednom “potrebno najaviti dolazak” i praćenje sjednice.

Inače, ova praksa ponekad se provodila za vrijeme Gorana Bulajića kao predsjedavajućeg, koja je potpuno prekinuta s njegovom smjenom.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba