Prsti mogu biti otečeni iz mnogo razloga. Mnogi od tih razloga su bezopasni, ali postoje i slučajevi kada morate posjetiti ljekara. Ako vas prsti ne bole i nema nikakvih anomalija, pomoć ljekara neće vam biti potrebna, ali natečeni prsti, posebno ako su još i bolni, mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoji nekoliko razloga zašto prsti otiču i kada se trebate konsultirati s ljekarom. Jedan od uzroka otečenih prstiju može biti vrućina. Po vrućini se krvni sudovi šire, jer se na taj način više vrućine gubi putem kože, pa vam je hladnije. Kada se sudovi šire, dio njihove tečnosti može procuriti u meko tkivo i uzrokovati otečenost. 

Također, jedan od uzroka vaših otečenih prstiju može biti i osteoartritis. Ova vrsta artritisa karakteristična je za stariju životnu dob, a uzrokuje je trošenje hrskavice. Bolni i debeli prsti mogu biti usljed raznih oblika artritisa.

Usljed korištenja određenih lijekova može doći do otoka prstiju. Ukoliko koristite lijekove za dijabetes, lijekove protiv bolova i kontracepcijske pilule, možete imati otečene prste vaših ruku. Također, ako vježbate, prsti i ruke vam mogu biti otečeni, jer krvni sudovi u tijelu reagiraju na povećane energetske potrebe mišića. Dok vježbate, tijelo proizvodi toplotu, pa omogućava izbacivanje više tečnosti kroz prste na rukama i nogama.

Tokom trudnoće veliki broj žena otiče. Međutim, treba biti oprezan, jer oticanje ruku i lica, posebno ako pritisak prsta na koži ostavlja trag koji se primijeti, može pokazivati na preklamsiju. Karakterizira je visoki krvni pritisak i ako se ne liječi, može izazvati teške posljedice po mamu i dijete.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Prsti su vam otečeni, kada kod ljekara / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.