Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u oktobru 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt danas je vraćen u Hrvatsku.

Nakon 28 godina, Perešinov avion MiG-21 oznake “26 112” vraća se u Hrvatsku, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, izvijestilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

Avion Rudolfa Perešina iz Austrije će biti transportiran u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade, kažu u MORH-u.

Također, tokom vikenda u nedjelju, 12. maja avion Rudolfa Perešina bit će izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. godišnjice Perešinove smrti i održavanja XXII Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, a nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Rudolf Perešin je 1990. odlučio MiG-om napustiti JNA i uključiti se u odbranu Hrvatske. Svjestan rizičnosti planiranog poduhvata, jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao bijeg.

Tokom prvog leta nakon duže pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i natrag preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga.

Odmah po ulasku u Austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap te se zaputio prema zračnoj luci pokraj Klagenfurta, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani nadzvučni avion MIG 21.

Došavši u Zagreb, u svom prvom intervjuu nakon preleta, na pitanje novinara smatra li se herojem, kazao je: “Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svako ko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće čuti.”

Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama HV-a. Tako je bilo i 2. maja 1995. godine, drugog dana “Bljeska”.

U ranim jutarnjim satima njegov MiG je pogođen iz protuavionskih topova. Perešin se tada katapultirao na neprijateljskom teritoriju. Njegovi posmrtni ostaci su vraćeni 4. augusta 1997. godine.