Nadia, četverogodišnja ženka malajskog tigra, smještena u jednom od najvećih zooloških vrtova u Sjedinjenim Američkim Državama u Bronksu testirana je na koronavirus i pozitivna je.
 Iz zoološkog vrta kažu kako su rezultate testiranja potvrdili iz Nacionalnog veterinarskog laboratorija u Ajovi. 

Nadia i još šest tigrova su počeli pokazivati simptome koronavirusa prije nekoliko dana. Počeli su kašljati, nakon čega su im uzeti brisovi. Rezultati testiranja za ostale tigrove još se čekaju. Ostale životinje ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

– Iako su imali i smanjeni apetit, svi tigrovi i divlje mačke u zoološkom vrtu se osjećaju dobro.
Još ne znamo kako će se ova bolest razvijati kod velikih mačaka jer različite vrste drugačije reagiraju na infekcije, ali nastavit ćemo ih posmatrati. Očekujemo da će se potpuno oporaviti – saopćili su iz zoološkog vrta.

Kako javlja CNN, vjeruje se da je tigra zarazio zaposlenik zoološkog koji nije imao nikakve simptome. Tigrovi su prve simptome počeli pokazivati mjesec nakon posljednjeg kontakta s njim.

– Ovo je prvi put da je iko od nas svjedočio prenošenju virusa s čovjeka na životinju – kazao je glavni veterinar u zoološkom Pol Kale (Paul Calle).

Ovaj je slučaj neobičan jer dosad nije bilo slučajeva u kojima je dokazano prenošenje bolesti s čovjeka na životinju. Nekoliko slučajeva zaraze životinja bilo je prijavljeno u Hong Kongu, uključujući jednog psa čiji je test bio pozitivan na blagi oblik koronavirusa, piše BBC.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Prvi poznati prijenos koronavirusa sa čovjeka na životinju: Tigar pozitivan na COVID-19 / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.