Fudbaleri Sjedinjenih Američkih Država i Velsa rezultatom 1:1 su remizirali u susretu grupe B na Svjetskom prvenstvu u Kataru, u utakmici u kojoj je i jednoj i drugoj ekipi pripalo po jedno poluvrijeme.

Od početka utakmice, Amerikanci su bili mnogo bolja ekipa, dominirali su posjedom i strpljivo su gradili svoje šanse, dok su Velšani bili potpuno povučeni i rezervisani, bez jasno definisane ideje kako da napadnu i u rijetkim trenucima kad bi došli do lopte. 

Iz takve igre, Amerikanci su stvorili nekoliko solidnih šansi, prije nego su pototkom Timothyja Weaha, sina legendarnog Georgea Weaha, stigli do vodstva u 36. minuti. Amerikanci su odigrali jako lijepu akciju, a Weahu je asistirao Christian Pulišić.

Nije se tada činilo da bi Vels mogao da se vrati u utakmicu, ali uvođenjem napadača Kiefera Moorea na poluvremenu, selektor Velsa Rob Page je dobio dovoljno na čvrstini u ofanzivi, a Gareth Bale je dobio puno veću slobodu u igri, koju je obilato koristio.

Velšani su preuzeli inicijativu igre, i mada nisu igrali ni približno toliko dobro kao Amerikanci u prvom dijelu, bili su bolji tim, dok je Amerika djelovala kao da je zadovoljna prednošću od jednog gola.

To se Amerikancima osvetilo u 82. minuti susreta, kada je Gareth Bale oboren u kaznenom prostoru u jednoj naizgled bezazlenoj situaciji. Penal je bio toliko očit da potrebe za VAR intervencijom nije ni bilo. Bale je sam preuzeo odgovornost i snažnim i preciznim udarcem matirao golmana SAD-a Matta Turnera za poravnanje.

I jedan i drugi tim imali su poneku šansu do kraja utakmice, a Velšani su nastojali ukrasti što više vremena stalnim žaljenjem na povrede, čak i u nadoknadi od devet minuta.

Promjena rezultata nije bilo, pa oba tima nakon prvog kola imaju po bod i moglo bi od duela sa Engleskom zavisiti ko će u osminu finala.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)