PRVI SLUČAJ PLAVOG KITA: Djevojčica (12) iz Bečeja stigla do 3. nivoa, OVO su joj našli na tijelu!

ekskluziva.ba
Odjeljenju za visoko tehnološki kriminal prijavljen je prvi slučaj koji ima veze sa bizarnom igrom ``Plavi kit``, ali je istragom utvrđeno da se na ``Gugl pleju`` nalazi druga igrica sa istim imenom, ali ne ona čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo.

Prva informacija bila je da je djevojčica (12) iz Bečeja stigla do trećeg nivoa u igri “Plavi kit“ i na njenom tijelu uočen je crtež u obliku kita, koju učesnici u ozloglašenoj internet igrici crtaju na svom tijelu, piše RTS. Na njenom tijelu nije bilo vidljivih povreda, a učenica je izjavila da je “igru“ instalirala na “Gugl“ aplikaciji na mobilnom telefonu svoje majke.

Sprovedena je istraga koja je utvrdila da igrica nije zapravo “Plavi kit“ čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo.

– Bile su dvije prijave, djevojčica iz Bečeja i dečko iz Plane crtali su olovkom. Djevojčica ima određene psihičke probleme i crtala je hemijskom olovkom po ruci. Aplikacija `Plavi kit` postoji pod tim imenom na “Gugl pleju“, ali nije igrica od koje strahujemo. To su dvije različite igrice, samo imaju isto ime. Osnovna razlika je prije svega što vi tu igricu koja je opasna ne možete da nađete na `Gugl pleju`, ovo je igrica koja je ozloglašena i nalazi se na dark-vebu. Postojale su indikacije da su određena djeca uspela da skinu aplikaciju, ali to istragom nije dokazano – navela je za RTS državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić.

Kako je dodala sekretarka Matić, opasna igra podrazumijeva da se oformi grupa u koju pojedinci ulaze pod određenim uslovima, ali još uvijek nijedan takav slučaj nije identifikovan u Srbiji. Istakla je i da nema razloga za paniku i dodaje da je Ministarstvo u kontaktu sa inspektorima za visokotehnološki kriminal.

Ipak, opreza nikad nije na odmet zbog čega bi trebalo da roditelji provjeravaju aplikacije na mobilnim telefonima i tabletima svoje djece i ako primijete aplikaciju te igrice odmah obavijeste policiju.

Prva meta “Plavog kita“ u Srbiji, kako je “Blic“ već pisao bio je dječak od koga je igra tražila da se samopovređuje, a kada je htio da je obriše počele su da mu stižu prijetnje.

Podjestimo, igra “Plavi kit“ kruži internetom u zemljama u okruženju. U njoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...