Na sastanku sa Vijećem sigurnosti Ruske Federacije, Vladimir Putin je, između ostalog, razgovarao o situaciji u Ukrajini. Ruski ministar odbrane, sa je kojim Putin najviše razgovarao, Sergej Šojgu je istakao kako “zapadni sponzori” ne kriju da prikupljaju plaćenike koji učestvuju u ratu u Ukrajini.

– Oni to rade otvoreno, ne poštujući norme međunarodnog prava – rekao je Šojgu.

Izaći u susret
Zbog toga je tokom razgovora sa Putinom predložio kako bi Rusija trebalo da razmotri odluku o slanju stranih dobrovoljaca u Ukrajinu, istakao je kako su predstavnici Donječka i Luganske do sada primili 16.000 zahtjeva dobrovoljaca koji uglavnom dolaze sa područja Bliskog istoka.

– Ako vidite da postoje ljudi koji žele na dobrovoljnoj bazi učestvovati u ovome, posebno ne za novac, već da pomognu, morate izaći u susret i pomoći im da pređu put do ratne zone – poručilo je Putinovo ministarstvo odbrane.

Podržana inicijativa
On je također podržao inicijativu Ministarstva odbrane Rusije da se oružje zapadne proizvodnje koje su zaplijenili ruski vojnici prebaci u regiju Donbas.

– Što se tiče nabavke oružja, posebno zapadne proizvodnje, koje je završeno u rukama ruske vojske, podržava njegovo prebacivanje u Donjeck i Lugansk. Molim vas, učinite to – rekao je Putin.

(avaz)