Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je kako su se aktivnosti zapadnih zemalja u Crnom moru intenzivirale što zabrinjava zvaničnu Moskvu.

– Što se tiče Crnog mora, najnoviji razvoj događaja prevazilazi sve granice. Strateški bombarderi lete na udaljenosti od 20 kilometara od naše državne granice i nose prilično ozbiljno oružje – rekao je Putin.

On je također izjavio kako se akcije zapadnih zemalja ne mogu vidjeti samo u Crnom moru već i u drugim regijama u blizini ruske granice.

– Mi stalno izražavamo zabrinutost zbog ovih postupaka, pričamo o “crvenim linijama”, ali naši partneri su vrlo osebujni i blago rečeno, ne shvataju sva naša upozorenja ozbiljno”, poručio je ruski lider.

On je tokom razgovora podsjetio i na aktivnosti NATO saveza u istočnom dijelu Evrope.

– Iako su odnosi između Rusije i SAD, ali i drugih zapadnih zemalja bili jedinstveni, naša zabrinutost i mjere opreza u vezi širenja NATO saveza na istok su apsolutno zanemarene. Sada vidimo gdje se nalazi vojna infrastruktura NATO-a. To je u neposrednoj blizini naših granica, sistemi protivraketne odbrane raspoređeni su u Rumuniji i Poljskoj i mogu se lako primijeniti, u roku nekoliko minuta – rekao je Putin.

(avaz)