Janja Stijepić, sarajevska je modna dizajnerica, kostimografkinja i stilistica o kojoj tek treba da se čuje. Za Slađanu Mandić, recimo, znaju mnogi, i ističu njen autfit, bez da se zanimaju ko je za njega zadužen. Ko je kreirao haljinu, i razne druge odjevne predmete, postavio scenu u mnogobrojnim spotovima… 

Atelje „Janarta”

Janja je osnivač modnog ateljea „Janarta” i dizajner čijim su kreacijama na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala mnogi bili impresionirani.

– Inspiraciju pronalazim baš u svemu, u šetnji, nekoj dobroj pjesmi, može to biti neki lijep događaj. Tip sam kojem dolaze ideje u trenutku kada sjednem da radim i tada krene proces. Tako da sam uvijek u procesu, ne postoji vrijeme u kojem ništa ne radim – kazala je Stijepić.

Budući da je to diplomirala, ona se prvo bavila scenografijom radeći na jednoj lokalnoj televiziji, ali se kod nje ubrzo javila potreba da radi kao kostimograf.

– Na Akademiji sam često radila projekte vezane za kostime, sa tekstilom, voljela sam da pravim, ekperimentišem. Nisam željela da radim nešto polovično, već sam željela ispratiti projekat od ideje, preko skice do realizacije… 

I onda sam slučajno došla u priliku da radim kostime u spotu Dine Merlina za pjesmu „Rane” i mislim da je to bila prekretnica u mom rad, trenutak koji je odredio moju poslovnu karijeru. Tad sam prvi put došla u kontakt s Harisom Dubicom s kojim i danas imam odličnu saradnju. Taj spot u svojoj karijeri izdvajam kao nešto vrlo posebno – priča Stijepić.

Regionalne zvijezde

Kao osnivač „Janarte” ona je osim u ovome spotu radila s mnogim drugim regionalnim zvijezdama. Mnogi modeli nosili su njene kreacije.

– Radila sam na projektima za Lepu Brenu, Dženana Lončarevića… Ne smatram se regionalno super uspješnom, jednostavno poklopili su se trenuci, zvijezde, ali ako ima nešto što me izdvaja u odnosu na druge to je što ne volim da se ponavljam, težim orginalnosti, jedinstvenosti, da to bude što neobičnije i da se ne ponavlja – kaže Janja i dodaje da su njeni radovi izloženi u „Burtuqaali Concept Store” u ulici Kulovića 9.

Brend kao lična karta

– Posvetit ću se ateljeu „Janarta”, koji je nastao slučajno. Željela bih da ovaj brend bude lična karta neke naše tradicionalne, bh. ljepote kroz tekstil i dizajn. Radim na tome i javljaju se uvijek nove ideje kako da se razvije i proširi posao. Želim da „Janarta” dođe do što više ljudi i da će biti brend na koji će mnogi biti ponosni – poenta je Stijepić.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba