Dana 15.9.2020. u Bihaću je održana radionica za direktore i zamjenike direktora osnovnih škola pod nazivom „Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona“.

„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona“, direktorima OŠ s područja USK u Bihaću su predstavili Dijana Pejić, izvršna direktorica humanitarne organizacije „Genesis project“ iz Banje Luke i pomoćnik kantonalnog ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Adnan Kreso.

Kako je u svom obraćanju navela gospođa Pejić, direktori škola, kao krovne osobe instutucija, pozvani su na radionicu jer moraju biti detaljno upoznati sa svim onim aktivnostima koje očekuju školu koja učestvuje u Programu.

„Direktori trebaju da podrže ne samo stručnu službu škole, pedagoga, ako postoji možda i psihologa, nego i da podrže svakog nastavnika – učitelja u svojoj školi da se osnaži kroz edukacije koje ćemo mi da ponudimo kroz ovaj program. Oni ustvari ne rade nikakav dodatni posao, već onaj koji su radili i prije, ali na jedan bolje sistemski riješen način“, navela je Pejić.

Stručno predavanje o ciljevima i značaju ovog Programa za direktore škola održali su prof. dr. Elvedin Muratbegović i doktor psiholoških nauka s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, Ivana Zečević koja je govorila o značaju sekundarne prevencije u odgojno obrazovnim ustanovama sa psihološkog aspekta.

Sekundarna prevencija obuhvata ranu dijagnostiku i rani terapijski ili psihoterapijski tretman, rekla je tokom svog izlaganja prof. Zečević, dodajući da je dobit, nakon što se učeniku pomogne unutar škole, višestruka.

„ Sekundarna prevencija utječe na adekvatan razvoj djeteta, dovodi do zadovoljenja potreba djece, sigurnosti, ljubavi, poštovanja, zbog rješavanja određenog problema, te izaziva u djetetu osječaj pripadnosti tom kolektivu“, istakla je prof. Zečević.

Realizaciju Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona, odobrilo je Kantonalno ministarstvo obrazovanja USK, čiji je predstavnik izrazio uvjerenje da će ovaj Program biti dobro prihvaćen u ovdašnjim školama i da će polučiti dobre rezultate, kao što jeslučaj u Republici Srpskoj, te Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, gdje se već realizuje.

„Radi se o programu koji treba da umanji broj slučajeva nasilja kod djece na način da se jednim dodatnim odgojnim prepoznavanjem određenih stvari i dešavanja kod djece u odgojno-obrazovnim ustanovama pravilno usmjeri sav preventivni rad, prepoznaju rizikofaktori i iz tih razloga je podržan od Ministarstva, rekao je pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje i odgoj Adnan Kreso.

A da je osnovnim školama na području USK itekako potreban jedan ovakav program, te uspostava referalnog mehanizma, potvrdili su, tokom radionice,i direktori škola, navodeći da će Program u potpunosti implementirati i realizirati u obrazovnim ustanovama iz kojih dolaze.

Senajda Mašinović, direktorica OŠ „Crvarevac“, potvrdila je da su u ovoj školi prisutni svi navedeni faktori rizika.

„Problemi su od strane nastavnika i stručnih osoba prepoznati, ali nije bila razrađena strategija njihovog rješavanja, tako da se mnogim slučajevima nije adekvatno reagovalo. Kvalitetno reagovanje otežava i činjenica da su pedagozi u školama prezatrpani administracijom i da nemaju dovoljno vremena za svoj pravi posao. Program sekundarne prevencije dobro će doći kako nastavnicima, stručnom osoblju, školi općenito, ali i učenicima s rizičnim ponašanjem i njihovim roditeljima“, navela je direktorica Mašinović.

Dvodnevnoj radionici, održanoj u Bihaću, prisustvovali su predstavnici 45 osnovnih škola, od ukupno 49 koliko ih imana području USK.

Uz direktore osnovnih škola radionicu su prisustvovali su i predstavnici Ministarstva obrazovanja USK-a, Pedagoškog zavoda USK-a i UNICEF-a BiH.

Program sekundarne prevencije, u školama Unsko-sanskog kantona realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekt se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.

Izvor: biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.