RADNICI POLIETILENKE I KOMBITEKSA USTRAJNI U POTRAŽIVANJU NAKNADA PO OSNOVU SOCIJALNOG ZBRINJAVANJA


Bivši radnici  nekadašnjih bihaćkih preduzeća Polietilenke i Kombiteks, jutros su se okupili ispred zgrade  Zavoda za zapošljavanje USK-a, u Bihaću. Razlog  je  isplata  naknada  po osnovu programa mjera socijalnog zbrinjavanja, na čije pravo im je ukazao  i Vrhovni sud F BiH. Kako smo saznali u Zavodu za zapošljavanje, rješenja su potpisana polovinom decembra prošle godine  i čeka se na  političku volju i rješavanje problema.

Tridesetak radnika nekadašnjih  preduzeća Kombiteks i Polietilenka  jutros su čekali ispred Služba  za zapošljavanje, kako bi zajednički, sa predstavncima ove ustanove,  našli rješenje za nagomilane  probleme.  Ustrajni su  u potraživanju naknada na koja imaju pravo kroz program mjera socijalnog zbrinjavanja radnika i traže ispatu za koje imaju pripremljena rješenja.

Bivši zaposlenici devet firmi iz Unsko-sanskog kantona, a koje su u stečaju , još  2006. godine stekli su pravo na zaostale naknade za nezaposlenost. Međutim, kako je rečeno, većina njihovih  bivših poslodavaca nisu uplatili doprinose i samim tim radnici su izgubili pravo na naknadu. Jedina firma koja je ispoštovala potraživanja u toku stečajnog postupka je  Drvna industrija Sanica iz Ključa.

I nakon tužbe određenog broja radnika, ishod je bio negativan. Ipak po osnovu presude Vrhovnog suda F BiH, po kojoj  radnici nisu krivi za postupke poslodavca, radnici  imaju pravo na pomenute naknade.

Kroz redovno planiranje budžetskih sredstava za zbrinjavanje radnika u slučaju stečaja , likvidacije i prestruktuiranja novac postoji.  Uz dobru političku volju i dogovor kantonalnih predstavnika i federalnog nivoa vlasti  postoji mogućnost da radnici retroaktivno ostvare svoja prava.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...