Radnicima kasne plaće, mogući protesti

Ako plaće ne budu najkasnije do 10. aprila, u četvrtak počinjemo s protestima, kaže Kapetanović

Autor: D. PAŠALIĆ

Zbog izuzetno složene poslovne situacije u kojoj se kompanija “ArcelorMittal” Zenica nalazi posljednjih mjeseci, isplata plaća radnicima za mart bit će prolongirana za oko sedmicu u odnosu na dosadašnje vrijeme isplate, saznaje “Dnevni avaz”. 

Dobili dopis

Ovo obavještenje, u čijem posjedu je naš list, dobili su radnici ove kompanije, ali i Sindikat radnika “ArcelorMittala”. To je u izjavi za naš list potvrdio Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika.

– Dobili smo dopis da bi plaća mogla kasniti sedam dana. Navodno je svemu uzrok kvota izvoza čelika u EU, ali i dešavanja u Kosovu, tako nam je rečeno – smatra Kapetanović.

Zbog novonastale situacije, Sindikat je jučer imao i vanrednu sjednicu, na kojoj su donijeli plan djelovanja.

– U ponedjeljak imamo sastanak s menadžmentom kompanije, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi. Jedino je sigurno, ako plaće ne budu isplaćene po planiranom roku, odnosno najkasnije do 10. aprila, u četvrtak počinjemo s protestima – najavljuje Kapetanović, ističući da će protesti trajati svakog dana pa sve dok im se ne isplate plaće.

Bez odgovora

O razlozima kašnjenja plaća kontaktirali smo i “ArcelorMittal”. Alena Kahrimanović, portparol kompanije, odgovorila je da će informacije na naš upit hoće li plaće kasniti i šta je uzrok tome, moći ustupiti tek u ponedjeljak.

(Autor: Avaz)