Radnicima u Aluminiju isplaćena plaća, stanje kritično jer se struja isključuje svakog sata

Klix.ba

Posljednji od tri štrajka upozorenja radnika Aluminija d.d. Mostar održan je danas od 10 do 11 sati. Raspoloženje je popravila uplata plate za posljednji mjesec, a radnici od danas mogu ovjeriti i svoje zdravstvene knjižice. Kako za izmirenje obaveza za struju sutrašnjeg dana nije uplaćen cijeli iznos, Nezavisni operator sistema BiH (NOS) je pokrenuo poseban postupak.

Informacije vezane za plate za portal Klix.ba kazao je Romeo Bikšić, predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih Aluminija, dodavši da se borba za spas 900 radnih mjesta nastavlja. Kako su nam kazali u Upravi Aluminija, plata radnicima isplaćena je iz njihovih sredstava, od redovnog priliva povrata PDV-a.

Darko Juka, direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija, kazao je kako kompanija nije uspjela platiti cijelokupan iznos struje za sutrašnji dan te je NOS pokrenuo poseban proces.

“Do ponoći će nas isključivati svaki sat po nekoliko minuta, što je i za nas potpuna novina. Tako se ćelije neće ohladiti, ali se maksimalnom riziku izlaže oprema, a bilo koje gašenje može dovesti do toga da jedan od dijelova proizvodnog procesa više neće biti pokrenut”, kazao je Juka.

Podsjećamo, od srijede do petka održana su tri štrajka upozorenja kojima je sindikat želio prije svega alarmirati Vladu Federacije, pojedinačno najvećeg vlasnika Aluminija, na pomoć mostarskoj kompaniji, ali prije svega za uspostavu dijaloga vlasnika s mendžmentom i radnicima.

Aktuelni problemi Aluminija ogledaju se prije svega u nemogućnosti kompanije da dugoročno pribavlja električnu enegiju te je kupuje često i na jedan dan. Cijene struje tako bivaju rekordno visoke i neizdržive.

Saznajemo i da su u toku “pregovori na najvišem nivou” o saniranju stanja u nekadašnjem gigantu.

Izvor: Klix.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...