U Apelacionim vijećem Suda BiH danas bi trebala biti iznesena žalba na presudu kojom su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni krivice za ometanje rada pravosuđa. Oni su jutros došli na zakazano ročište.

Prvostepeno vijeće Suda BiH je u maju ove godine Radončića oslobodilo krivice da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da je pokušao saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao uticati da se zatvori.

Iz Državnog tužilaštva su nakon presude najavili podnošenje žalbe.

Asim Crnalić, branilac Fahrudina Radončića, ranije je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da može potvrditi da se Tužilaštvo BiH žalilo, da su Odbrane napisale odgovor na žalbu i da je sjednica zakazana.

Tatjana Savić, braniteljica Bakira Dautbašića, kazala je da je se Tužilaštvo BiH žalilo iz svih zakonom propisanih žalbenih razloga.

“Mi smo odgovorili na njihove žalbe. Njihova žalba po nama se svodi na kritiku što nisu tumačili dokaze na isti način na koji je to tumačilo Tužilaštvo”, rekla je Savić.