Nakon uspješno odrađenog procesa restauracije “Djevojke sa Une” vraćena je u grad Bihać, te se nakon odabira izvođača krenulo u drugu fazu radova.

U toku su radovi okolnog uređenja prostora oko “Djevojke sa Une” koje podrazumijeva sanaciju postojećeg podzida, popločanje platoa oko skulpture, uređenje pješačke staze, cvijetnjaka, kao i osvjetljenje.

Zahvaljujući restauraciji koju je radio licencirani restauratorski atelje u Zagrebu, sanirane su pukotine koje su se pojavile na skupturi, te je presvučena novim slojem bronze koji joj je vratio prvobitni sjaj. Radovi na skulpturi vršeni su uz nadzor autora skulpture Vladimira Herljevića.

Nova lokacija “Djevojke sa Une” na Gradskoj otoci odabrana je na sugestiju autora kipa Vladimira Herljevića koji je smatrao da ista treba biti bliže rijeci Uni, a o novoj lokaciji raspravljao je i Savjet za kulturu Grada Bihaća koji je također zauzeo stav da je najprikladnije mjesto „špic“ Gradske otoke koji gleda na Gradski most.

Autor: biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.