Regulatorna agencija za komunikacije BiH kaznila je Federalnu televizijuzbog kršenja člana 5. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama, koji se odnosi na pravično i nepristrasno izvještavanje. Izrečena je novčana kazna u iznosu od 6.000 KM.

FTV ima rok 15 dana od prijema rješenja da plati kaznu kako ne bi morali platiti i zatezne kamate. Iz RAK-a su ih upozorili da svako ponovljeno kršenje odredbi relevantnih pravila i propisa Agencije može rezultirati izricanjem oštrije sankcije.

Prijavu je uputilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a nakon što im se obratila Hrvatska republikanska stranka. U dopisu se navodi kako je FTV u emisiji “Mreža”, koja je emitovana 14. januara 2019. godine, tendenciozno i huškački izvještavala, odnosno emitovala priloge u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i osuđeni za sve loše što se događa u BiH. 

– Nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji imaju površne informacije o historiji i odnosima u BiH, stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu ni od protjerivanja ni ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu – kazali su iz HRS-a.

Rješenje je stiglo devet mjeseci nakon što je HRS prvi put kontaktirao RAK te u devetom mjesecu ove godine kontaktirao Ministarstvo prometa i komunikacija BiH kako bi reagovalo.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba