Bosnić: Pažljivo ukrasila bosansku sobu u porodičnoj kući D. Stojnić
Ramazan me vrati na dane djetinjstva

Trudim se da se na iftaru nađu uglavnom tradicionalna jela, poput sogan dolme, obavezne tarhane, raznih pita, hurmašica… kaže Zekija

Autor: M. ZGONJANIN

Što oko i duša zamisle, to ruke Prijedorčanke Zekije Bosnić (68) stvore. Ručnim radovima pažljivo je ukrasila bosansku sobu u svojoj porodičnoj kući u Puharskoj, u kojoj ovih dana ramazana sa suprugom Atifom provodi najviše vremena.

Velika porodica

S pogledom na seharu koja je podsjeća na djetinjstvo provedeno u Ključu, odjevena u rukom rađenu narodnu nošnju, anteriju, priča da je ramazan dočekala s posebnim emocijama.

– Uvijek me vrati u te dane iz djetinjstva. Rođena sam u velikoj porodici u kojoj je bilo šestero djece. Svi smo postili. Blizu moje kuće bila je džamija i sjećam se radosti iftara, majke koja ih pažljivo priprema… Majka me naučila i izradi svih rukotvorina. To, a posebno vrijednost ramazana, udajom sam donijela u Bosniće – kaže Zekija.

Dane provodi u postu i kaže da joj ništa nije teško i da sve radi s ogromnom lakoćom.

Društveni rad

– Suprug ne posti zbog zdravstvenih problema. Mene zdravlje služi i odlično podnosim post. Trudim se da se na iftaru nađu uglavnom tradicionalna jela, poput sogan dolme, obavezne tarhane, raznih pita, hurmašica.. kao nekad kako je bilo u mom djetinjstvu – kaže Zekija.

Ona je izuzetno aktivna u Udruženju žena Donja Puharska u Prijedoru i praktično čuvarica bosanske tradicije i običaja. Jedan je od inicijatora oživljavanja rada KUD-a „Osman Džafić“ i Omladinskog centra u ovom naselju.

Porodično okupljanje

Zekija i Atif imaju dvoje djece i četvero unuka. Sin Enes s porodicom živi u Americi, a Edin s porodicom boravi u Beču.

– Sretni su. Često dođu u Prijedor, a za juli smo ovdje planirali veliko porodično okupljanje – kaže s osmijehom Zekija.

(Autor: Avaz)