Ramazan je odlična prilika za promjene, kako naših ličnosti tako i naših života. Mogli bismo kazati da ustvari promjena ličnosti je forma, a suština je promjena načina življenja. Shodno tome, ramazan je odgojna disciplina, koja traje svega mjesec dana, a rezultat joj je promjena načina življenja – na bolje. Kompletan tok načina življenja satkan je u tih mjesec dana.

Osim sustezanja od jela i pića, te drugih tjelesnih prohtjeva, ramazan sa sobom donosi i neke druge univerzalne vrijednosti, a to su suosjećanje sa drugim ljudima, zajedništvo i druženje i sl.

Vrijeme u kojem živimo sa sobom iziskuje ove univerzalne vrijednosti i traži njihovu prisutnost u našim životima. Svjedoci smo da usljed brzog načina života sve manje vremena imamo za zajednička druženja, razgovore, te suosjećanja sa drugim ljudima.

Upravo, ramazan je “trening” da tako kažemo, koji nas uči ovim univerzalnim vrijednostima u našim životima, iziskuje od nas solidarnost i druželjubivost.

O ovoj temi pričat ćemo sa hfz. Amir ef. Mahićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

RAZGOVARAO: Elvedin HASANAGIĆ / BISCANI.NET

Esselamu alejkum Amir-efendija, hvala Vam što ste prihvatili naš poziv za ovogodišnji ramazanski dijalog i portal Biscani.net. Naša tema u ovom razgovoru je: Iskoristi Ramazan – budi bolji, odnosno govorit ćemo o univerzalnoj vrijednosti ovog mjeseca. Dakle, ukoliko zanemarimo sve ono što je forma ramazana, tj. sustezanje od jela, pića i drugih tjelesnih prohtjeva, koje su to univerzalne vrijednosti koje ovaj mjesec sa sobom donosi?

Amir ef. Mahić: Alejkumusselam, poštovani Elvedine, i hvala Vama na ukazanoj prilici.

Ramazan sa sobom donosi priliku za uspostavljanje i njegovanje mnogih univerzalnih vrijednosti. Nama su najbliže, a ujedno i najpotrebnije, one koje se dotiču većeg broja pojedinaca i utječu na živote širih masa. S tim ciljem izdvojio bih njegu morala i međusobne solidarnosti.

Kad je u pitanju moral, opće je poznat princip koji se temelji na mnoštvu predaja od našeg voljenog pejgambera Muhammeda, alejhisselam, koje govore u prilog činjenici da je osnovna težnja posta moralno uzdizanje postača. Tako se od postača traži da njegovo sustezanje ne bude samo od hrane, pića i tjelesnih prohtjeva, već da i njegovo srce zaposti i da ga spriječi od svih moralnih ponora u koje može da se upusti. Na ovaj način moral postača se snaži i počinje da dominira njegovom ličnošću. Moral postaje njegova vodilja, pa osnovni cilj i zadatak, ne samo posta i ramazana, nego i općenito poslaničke misije biva ispunjen. To je, naprosto, vrhunska težnja kojom se uspostavlja jedna od najvažnijih univerzalnih vrijednosti.

Izgradnja i uspostava međusobne solidarnosti je, također, jedna od ključnih vrijednosti koju ramazanski ambijen teži trajno da uspostavi. Istoj najilustrativnije doprinose post, organiziranje iftara i ramazansko materijalno izdvajanje (sadekatul-fitr). Tako se postom čovjek najdirektnije identificira sa gladnim i žednim, a sve sa težnjom da ga relevantnije razumije i u njegovoj potrebi zdušnije pomogne. Organiziranjem iftara vjernik se uči da onime što drugome postaču pruži u osnovi samome sebi dvostruku korist priskrbljuje. Prva se ogleda u uspostavi prijaznijih i prisnijih odnosa sa drugima, dok sa druge strane ono što je drugome pružio biva uzrokom zadobijanja punine dobrih djela koja je sam postač svojim postom zaslužio, bez da se ovome umanjuje išta od postignutog. Na koncu se i kroz materijalnu ispomoć samo još dodatno uspostavlja i potvrđuje sve prethodno istaknuto.

– Društvo u kojem danas živimo izgubilo je odavno svoju “insansko-ljudsku” vrijednost, ako mogu to tako nazvati. Kako nam Ramazan pomaže da budemo bolji nego što smo do sad bili?

Amir ef. Mahić: Mišljenja sam da se naše stanje, koje Vi definišete kroz Vaš kritički pogled na naše društvo, po osnovu ramazanskog iskustva može mijenjati samo ukoliko se istinski posvetimo suštini našeg islamskog posta, koji u osnovi teži discipliniranju vjernika naspram ljudi koji ga okružuju i to na način da svoje riječi i postupke učini društveno plodotvornim, a sve ono što bi remetilo takav sklad u potpunosti neutralizuje. Slijedom ovakvog pristupa vjernik će sa drugim čovjekom razgovarati lijepo i o onome što je korisno, u izvršenju djela činit će samo ona kojima doprinosi općoj harmoniji i kojima i drugome i sebi život čini ljepšim, dok će se sustezati i od riječi i od djela kojima bi bilo kome štetu ili nelagodnost pričinjavao. Ovakav postač biva istinski postač. Ovakav postač biva i istinsko i iskonsko ljudsko biće kakvo i Uzvišeni Allah voli, a ujedno ga vole i ostala ljudska bića jer u njemu prepoznaju ono insansko/ljudsko, što rekoste da današnjem čovjeku nedostaje. Na koncu, da zaključimo. Ovo društvo će se po osnovu ramazanskog iskustva mijenjati na bolje tek onda kada veći dio postača bude ovakav vid posta upražnjavalo.

– Od početka ovog razgovora, baziramo se na to „biti bolji“. To je ustvari i onaj konačni cilj, kojeg trebamo postići na kraju mjeseca ramazana. Da li je to ustvari i sama suština odricanja kojeg provodimo u ovom mjesecu, da na kraju preodgojimo sebe kao insane?

Amir ef. Mahić: Potpunu svrhu svakog ibadeta poznaje jedino Uzvišeni Allah. Mi samo neke od njih pokušavamo odgonetnuti. Tako je i sa ramazanskim ibadetima. Da je cilj Uzvišenog Allaha da svakim propisom čovjeka nastoji učiniti boljim, to je općepoznata stvar, ali ne i jedina. Samim time i težište našeg ramazanskog požrtvovanja jeste usmjereno ka tome da iz dana u dan budemo bolji, ne bi li smo li na koncu postali dobri Allahovi robovi, što je vrhunska težnja istinskih vjernika.

– Kako čovjek da u konačnici postigne cilj ramazana? Kako da dokuči sve te vrijednosti ramazana i da li je to uopšte danas moguće?

Amir ef. Mahić: U iskrenosti je rješenje za svaku našu potragu vječitih uspjeha. Ukoliko iskreno budemo težili da ono što znamo i primjenimo, Uzvišeni Allah će nam učiniti dostupnim puteve koji će nas u konačnici dovesti do onoga ka čemu smo istinski težili. Jednostavno rečeno, Uzvišeni Allah će ono što u nutrini naših srca istinski želimo naspram Njega učiniti na neki način vidljivim u našim djelima, da bi nam na koncu ta djela bila dokazom onoga što smo iskreno vjerovali.

– Vi ste imam u povratničkom džematu, na teritoriji RS-a. Da li je teško na teritoriji gdje su muslimani manjina, gdje se svakodnevno susreću sa raznim izazovima provoditi tradicionalne ramazanske prakse? Da li se pored svih tih iskušenja, da ih tako nazovem, može postići ova univerzalna ramazanska vrijednost?

Amir ef. Mahić: Prethodno spominjana iskrenost se najlakše očituje ondje gdje nema prostora za neiskrenim težnjama. Zbog toga su riskantnija vremena i podneblja bogomdane onima koji se tu nađu, jer ih je Uzvišeni Allah odabrao za tu najdelikatniju i najuzvišeniju misiju. To se ne prepoznaje u Vašem pitanju. Čak šta više, Vi postavljate meni, a vjerujem i samome sebi, pitanje da li je uopće moguće postići vrhunske vjerničke težnje na području manjeg BH entiteta. Upravo time mi govorimo o potpuno pogrešnoj percepciji pogleda naše vjere na vjernički život na ovim područjima. Iskren da budem, žao mi je zbog toga, jer je to apsolutno pogrešno. Zbog toga, želim ovdje iznijeti svoje lično uvjerenje da će vjernici na području manjeg BH entiteta i u svim drugim područjima Bosne i svijeta gdje im je otežano biti muslimanima daleko lakše i sigurnije postići i ramazanske i sve druge vrijednosti naše plemenite vjere ukoliko teže da iste dosegnu nego što će to uspjeti oni koji žive u sredinama gdje vjera veoma lahko postaje trend, folklor, rutina ili općeprihvaćeni model života bez istinske vjere u pozadini.

– Na kraju, hvala Vam još jednom što ste izdvojili vrijeme za naš portal. Nadamo se da će, ako Bog da ovaj intervju biti od koristi čitaocima, a Vama želimo sve najbolje u ramazanskim danima ispred nas.

Amir ef. Mahić: Hvala Uzvišenom Allahu, kojeg molim da svima nama zajedno učini slatkim sve ono što će nas približiti Njegovoj milosti, oprostu i vječnom džennetskom blagostanju, a omrzi nam sve ono što bi nas na stranputicu vodilo i Njegove ljubavi lišilo. Amin!

Na kraju, i Vama i svima do kojih ove riječi dopru želim da uputim mahsuz selame sa dovom da u Allahovu zadovoljstvu i ljubavi svi zajedno dočekamo mubarek bajramske dane.