Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravili su danas u općini Ključ, gdje su razgovarali o projektima koje provodi Vlade Federacije BiH na području ovih krajiških općina, kao i budućim projektima za potrebe građana ovih općina.

U prostorijama općinske uprave Ramić i Dedić su održali sastanak sa načelnikom Općine Ključ Nedžadom Zukanovićem, kao i načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem.

Na sastanku Ramić je potpisao više ugovora sa načelnicima Ključa i Sanskog Mosta o izgradnji infrastrukturnih projekata za potrebe povratničke populacije i raseljenih na području ovih općina.

U Ključu će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojiti sredstva za rekonstrukciju puteva na dionici Ključ – Humići i dionicu Stara Velagićka cesta, koja vodi do osnovne škole u Velagićima.

Sa načelnikom Sanskog Mosta Ramić je potpisao ugovor, kojim su osigurana sredstva za četiri projekta – izgradnju distributivnog cjevovoda za naselje Slatina-Podvidača, sistema vodosnadbijevanja za naselje Magarice, zatim izgradnju infrastrukture za otpadne vode za naselje Lolin Sokak i izgradnju pomoćnog igrališta sa umjetnom travom za NK „Podgrmeč“ Sanski Most.

– Zainteresirani smo i posvećeni podršci svim ljudima u Bosni i Hercegovini, na svakom njenom pedlju. Naš zajednički cilj jeste da svako dobije podršku i šansu da dadne svoj doprinos u izgradnji države BiH i boljeg i komotnijeg društvenog ambijenta. To je cilj i ovih projekata u Ključu i Sanskom Mostu – naglasio je Ramić.

Načelnici ove dvije krajiške općine istaknuli su posvećenost lokalnog nivoa vlasti i Vlade Federacije u izgradnji projekata od koristi za Krajinu, te poručili da se situacija može još više poboljšati uz veću podršku konstruktivnim naporima.

– Saradnja sa ciljem razvoja nema alternativu. Postoje nažalost određene medijske i političke grupacije, koje neprestano pokušavaju blokirati sve projekte za Krajinu, izolirati ovaj dio države, te širiti konflikt i nepovjerenje kako u samoj Krajini, tako i u njenim odnosima prema ostatku države. Unatoč tome, mi smo se izborili za mnoge projekte, a bit će ih sve više, kako budemo sve više obuzdavali te negativne sile. Oni to rade zbog izbora, ali nije dopustivo da građani trpe štetu. Mi smo preuzeli odgovornost da radimo i gradimo za sve građane zajednički i to i radimo – izjavio je Dedić.

Delegacija je posjetila i Medžlis Islamske zajednice Ključ, gdje je potpisan i ugovor Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Ključ Ismetom Omanovićem za dva projekta – završetak radova na objektu Vakufske zgrade u Ključu, te izgradnji Muzeja genocida u općini Ključ 1992-1995., u znak sjećanja na ogromne žrtve koje je ovaj kraj podnio tokom agresije na BiH.

Ramić i Dedić posjetili su i spomen-obilježje šehidima u Ključu, gdje su proučili Fatihu i odali počast njihovoj žrtvi u odbrani i očuvanju države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.