Dugo prisutan raskol u SDP-u Bihać kulminirao je ovih dana. Iz stranke je isključen bivši predsjednik stranačke organizacije, a danas vijećnik u Gradskom vijeću Adnan Zulić. Nikada se Zulić nije pomirio s uvođenjem povjereništva u bihaćku organizaciju SDP-a, a nakon smjene oglasio se saopštenjem za javnost u kojem na samovolju proziva direktno predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.

– Prije tri mjeseca predsjednik SDP BiH donio je nestatutarnu i neosnovanu Odluku o uvođenju Povjereništva kojom je smijenjeno rukovodstvo GO BiH Bihać na čelu sa mnom. Na takvu odluku negativno je reagovalo preko osamdeset posto članova Gradskog odbora, te svi novoizabrani vijećnici, koji su zajedno o tome sačinili žalbu, te je (u skladu sa Statutom) uputili Statutarnom, Etičkom i Glavnom odboru SDP-a BiH. Ni nakon dva mjeseca od dostavljanja žalbe niti jedan od pomenutih organa nije upoznat niti je raspravljao o pomenutoj žalbi! Tako Statut Partije i ostali akti postali su misaona imenica u radu i djelovanju predsjednika SDP-a BiH, naveo je Zulić.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ne želi javno komentarisati ove navode. Samo je konstatovao da je odluku donio Glavni odbor. Patria je saznala da se sa Zulićem nisu slagali Forum žena i Forum mladih SDP-a Bihać s kojima su održani sastanci i da je to prevagnulo kod odluke. Povjerenik u GO Bihać Adnan Habibija kaže da to i nije problem Sarajeva već odnosa unutar SDP-a u Bihaću gdje se isključeni Zulić čak fizički obračunavao sa svojim najbližim saradnicima.

– Kap koja je prelila čašu je glasanje u Gradskom vijeću mimo stavova stranačkih organa. Zulić je podržao budžet iako je iz mjesnih zajednica poručeno da su zanemarene potrebe građana, planirano povećanje plaća, ali i nerealnih 8 miliona prihoda. Nije nam bila namjera nikoga isključivati, ali je Zulić odbijao bilo kakav razgovor. Naš cilj je reformisati SDP u ovom gradu gdje je nekada bio vodeća stranka. Danas imamo četiri gradska vijećnika što je lošiji rezultat u odnosu na prethodne izbore i loš rezultat je jedini razlog za uvođenje povjereništva, rekao nam je Habibija.

S ovim se Zulić ne slaže, tvrdi da je rezultat dobar u kakvom stanju je bio preuzeo SDP. U svom otvorenom pismu optužio je pojedine članove Povjereništva da su tokom izbora radili za druge stranke.

– Mi smo imali dvije struje u SDP-u. Zulić je predvodio jednu koja konkretno meni iako sam bio vjerovatno jedan od najboljih vijećnika nije dao da budem na listi. Zabrana se odnosila na još neke ljude. Rezultat je bio dodatni pad SDP-a koji je danas opozicija u GV jer moramo poštovati stavove stranačkih organa da se sa SDA ne može koalirati, rekao je Habibija.

S obzirom da Zulić najavljuje dalje osipanje stranke Habibija nije mogao dati procjenu šta će se dešavati. Rekao nam je da je većina članstva koja je pisala centrali i dalje u SDP-u, s tim da je već sada izvjesno da će za Zulićem sigurno jedan vijećnik.

– Ja sam uvjeren da ćemo mi nakon ovoga biti jači. Gdje nema hijerarhije nastaje anarhija. U narednom periodu ćemo vidjeti da li se Zulić vodio idealima, ili se iza svega krije lični interes koji je sve prisutniji kod izabranih predstavnika na svim nivoima i u svim partijama, kaže Habibija.

SDP je dio skupštinske većine u Kantonalnoj skupštini gdje je glasanje o rekonstrukciji vlade pokazalo da trenutno nema novih raskola u stranci. I u kantonalnu organizaciju je uvedeno povjereništvo s kojim kako tvrdi Habibija postoji dobra saradnja koja je preduvjet za jačanje stranke.

(patria)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: