Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je, po zahtjevu bh. pravosuđa, crvenu potjernicu za državljaninom BiH i Srbije Izetom Redžovićem.

Redžovića je Sud BiH početkom februara ove godine pravosnažno osudio na pet godina i osam mjeseci robije, ali je evidentno da je nedostupan. Potjernica za Redžovićem je raspisana zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivotvorenjem isprave i ovjeravanjem neistinitog sadržaja.

Prema navodima iz optužnice, od 2013. do kraja juna 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, organizirana je grupa ljudi radi izrade, nabavke i prodaje krivotvorenih putnih isprava i ličnih karti, u cilju stjecanja lažnog identiteta. 

Radi se o predmetu kodnog naziva “Papirus”. Istragom je tada utvrđeno, a što su pisali i mediji u regionu, da je ova organizirana kriminalna grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 osoba koje pripadaju kriminalnom miljeu zemalja u regionu. Krali su identitete građana naše zemlje, a potom kriminalcima iz regiona omogućavali da dobiju originalne pasoše BiH.

Uslugu su naplaćivali 10.000 KM. Lažne identitete su tako imali kriminalci s područja Srbije, Crne Gore, Bugarske…


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Raspisana Interpolova crvena potjernica za Redžovićem / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.