Broj oboljelih od gripe u našoj zemlji je u blagom porastu, ali ovo neugodno sezonsko oboljenje koje ponekad zna biti smrtonosno, kako tvrde doktori, još nije uzelo maha.

Zatvoreni prostori

Kako je za „Avaz“ potvrđeno iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo, do jučer je prijavljeno 28 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koji su hospitalizirani u četiri klinike na području Federacije.

– Od 28 slučajeva pozitivnih na virus gripe, 26 je pozitivno na virus gripe tip A. Od toga je 22 na podtip A, H1N1 i četiri na koja nije urađena subtipizacija. Registrirana su i dva pozitivna na virus grupe tip B. Smrtnih slučajeva povezanih s gripom nije bilo. Najveća aktivnost gripe registrira se u januaru i februaru –  kazali su iz Zavoda.

Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pojašnjava kako je za četiri mjeseca prijavljeno 38.145 oboljelih od svih respiratornih infekcija te da od toga 4.812 osoba nije bilo vakcinisano.

– Jedna osoba je bila s teškim simptomima i hospitalizirana je. Nijedan slučaj nije bio s neželjenim, smrtnim ishodom. Savjetujemo građane da, prije svega, izbjegavaju gužve, skupove i zatvorene prostore, peru ruke često sapunom i vodom jer to smanjuje rizik od prijenosa uzročnika – kazala je Pitić.

Pojašnjava da je vakcinacija jedina i najunčikovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

– Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u oktobru, međutim, može se provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira u populacijama – dodaje Pitić.

U Hitnoj pomoći Sarajevo ističu da im se sa simptomima gripe najčešće javljaju mlađi ljudi i tinejdžeri.

– Starije osobe uglavnom slušaju savjete i na vrijeme se vakcinišu – kazala je Jasmina Hanjalić, specijalista urgentne medicine.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju zatvorene prostore, jer se gripa najviše prenosi putem zraka, da pripaze na ishranu, prilagode aktivnosti vremenskim uvjetima.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Raste broj oboljelih od gripe / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.