Načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina izjavio je da je vodostaj rijeke Une od jutros porastao za 17 centimetara i iznosi 508 centimetara na mjernom mjestu Struga.

On je rekao Srni da je rijeka Una presjekla putnu komunikaciju prema Hrvatskoj Kostajnici između Dvora i Zamlače, Struge i Unačana i u Kuljanima.

“Voda je došla do stambenih objekata u Matijevićima, gdje je i najkritičnije stanje, a u ostalim naseljima gdje se voda izlila došla je do pomoćnih objekata. Za sada je odsječeno naselje Kuljani, gdje živi 50 ljudi”, naveo je Arbutina.

On kaže da je opština Dvor od “Hrvatskih voda” i Državnog zavoda za spasavanje dobila pumpe, pijesak, vreće i najlon, a od Crvenog krsta vodu za piće.

Prema njegovim riječima, do sada nije bilo potrebe da se građanima dostavlja hrana i voda.

Štab Civilne zaštite danas je građanima savjetovao da ne šire paniku, pripreme ručne lampe, prate informacije o vodostaju, te slijede uputstva nadležnih službi.

Hrabri radnici uklanjaju granje koje je nanijela Una u Bosanskoj Krupi

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažirane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.

Podsjećamo, u poplavama od prije četiri godine je drveni pješački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.