Ratko Mladić uložio žalbu na presudu za ratne zločine i genocid

vecernji.ba
Odvjetnici Ratka Mladića, "balkanskog mesara", zatražili su od prizivnog suda da poništi sve pogrešne presude i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužiteljstvo čak tražilo od suda da Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid. 

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić je u četvrtak uložio žalbu na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, koju mu je u studenom odredio kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). 

Odvjetnici Ratka Mladića, “balkanskog mesara”, zatražili su od prizivnog suda da poništi sve pogrešne presude i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužiteljstvo čak tražilo od suda da Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 osoba i 2,2 milijuna je raseljeno tijekom 1990-tih, Ratko Mladić (75) je proglašen krivim po deset optužnica, među kojima za genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića. On je je oslobođen optužbe za genocid u nekoliko općina.

“Količina i obim grešaka u presudi su bez presedana”, rekli su odvjetnici obrane  i tvrde da su suci u prvoj instanci napravili temeljne pogreške, među kojima pogrešno određivanje položaja Mladića među čelnicima bosanskih Srba. Optužen 1995. Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag. Njegov proces na prvoj instanci je trajao pet godina.

“Balkanski mesar” koji nikada nije priznao ni trunku krivnje, proglašen je krivim i za otmicu djelatnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci, tijekom koje je ubijeno 10.000 osoba. Prizivni proces Ratku Mladiću se biti održan pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, ustanovi zaduženoj zaključiti rad međunarodnih kaznenih sudova za Ruandu (ICTR) i za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

 

Tužitelji traže da se Mladić osudi za genocid u pet bh. općina

Tužiteljstvo Međunarodonog suda u Haagu zatražilo je u najavi žalbe na prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću da on bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet općina u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), 22. studenog prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, teroriranja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i gađanjem iz snajpera, te uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet općina. U najavi žalbe na presudu, tužitelji traže da Apelacijsko vijeće proglasi Mladića krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostupanjskom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali “genocidnu namjeru” da Muslimane i Hrvate u tim općinama unište kao etničku grupu. Iako je “veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen ili su im nanijete teške ozljede”, Vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili “značajan dio” tih etničkih grupa u općinama, te da, stoga, nije ispunjen uslov za kazneno djelo genocida.

Presudom je takođe utvrđeno da Mladić i drugi sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u pet općina. Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice. Tužiteljstvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostupanjske presude pogrešan i traži da Apelacijsko vijeće utvrdi da je na meti Mladićevih snaga bio “značajan dio” muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužitelji žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostupanjske presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u pet općina. Najavu žalbe na prvostupanjsku presudu podnijela je i obrana Mladića, koja traži da, zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija, ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen. Alternativno, Obrana Mladića traži da mu bude ponovno suđeno.

Žalba obrane ima deset osnova. Po braniteljima, Haški tribunal je pogriješio kada je u presudi Mladiću utvrdio da je postojao UZP čiji je on bio pripadnik. Cilj poduhvata, kako stoji u presudi, bilo je trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorije BiH koje su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Obrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici. Žalba obrane se odnosi i na dio kojim je utvrđeno da je Mladić bio protagonist zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a u proljeće 1995. godine.

Branitelji navode i da Mladić nije imao pravično suđenje zato što su njegova prava “grubo prekršena”. Žalili su se i na kaznu koju je Raspravno vijeće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti, prenosi BIRN BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...