Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Marijom Dragim (Draghi) potvrdio spremnost Rusije da osigura neometanu isporuku prirodnog gasa Evropi na dugoročnoj osnovi, posebno preko “Sjevernog toka 2”, saopćeno je danas iz Kremlja.

– Na inicijativu italijanskog premijera, pomenuta je tema saradnje u energetskom sektoru. Putin je potvrdio spremnost Rusije da osigura neometanu isporuku gasa Evropi na dugorčnoj osnovi – navodi se u saopćenju, u kojem se dalje ističe da su oba lidera dala pozitivne procijene rusko-italijanskih odnosa, njihov konstruktivan i obostrano koristan karakter.

U saopćenju se napominje da je tokom razgovora pomenuta i tema situacuje na granicama Bjelorusije sa članicama Evropske unije.

Kremlj ističe da je ruski predsjednik skrenuo pažnju na neprestana sistematska kršenja međunarodnih obaveza Poljske na planu zaštite prava izbjeglih, kao i surovo ponašanje graničara prema migrantima.

U saopćenju se navodi da obje strane smatraju neophodnim da se što prije uspostavi praktičnu EU i Minska za rješavanje krize u skladu sa normama međunarodnog prava.

(Avaz)